Ze wilde de wereld zien

Blog

donderdag 12 september 2019Ze was 19 jaar, eerstejaars student aan de Universiteit van Kaapstad. Ze wilde studeren, en de wereld zien. Maar ze maakte de fout om op klaarlichte dag een pakketje op te gaan halen bij het postkantoor. Daar werd Uyinene Mrwetyana op 2 september verkracht en vermoord door de baliemedewerker. Een week later pas werd ze gevonden.

Uyinene is niet de enige vrouw die geweld en aanranding ondervond. Namen van vrouwen die alleen al afgelopen maand door geweld om het leven kwamen buitelen over elkaar heen in het nieuws.

8 augustus, Meghan Cremer, 30 jaar.

26 augustus, Nathlia Pienaar, 6 jaar.

4 september, Jesse Hess, 18 jaar.

Saadiqa Newman, 26 jaar. Denusha Witbooi, 25 jaar. Lynette Volschenk, 32 jaar. Leighandre Jegels, 25 jaar. ...

Am I Next?

De recente moord op Uyinene leek de druppel. Afgelopen week laaide de woede huizenhoog op. Duizenden mensen gingen in protest de straat op in Kaapstad. Hashtags als #AmINext, #StopKillingOurGirls, #MenAreTrash, en #EnoughisEnough werden trending.

Er is veel werk te doen.

Zelfs en juist ook daar waar het misschien niet nodig lijkt. Of daar waar je juist een tegenstem verwacht. In gesprekken met mannelijke collega’s uit de kerk blijft het vaak bij opmerkingen die op het randje zijn. Als ik daar fel op reageer wordt het weggelachen. Ze houden zich al in als er een vrouw bij is. En zo erg is het toch allemaal niet? Verkrachting, geweld – dat is pas erg.

En inderdaad, ik heb gelukkig niet het ergste meegemaakt. En inderdaad, niet alle mannen zijn verkrachters. Sommigen beschermen verkrachters. Anderen vertellen vunzige grappen. Weer anderen leggen de schuld bij het slachtoffer. En sommigen zwijgen. Veel te weinig wordt de verantwoordelijkheid bij mannen gelegd. Vrouwen moeten zich uitspreken, vrouwen moeten zelfverdediging leren, vrouwen moeten niet alleen over straat lopen…

Gender gerelateerd geweld is in Zuid-Afrika een immense nationale crisis. Het is een afschuwelijke realiteit die moedeloos maakt. Of de golf van protesten zal helpen weet ik niet. Maar niets doen is geen optie. Ieder mens, vrouw, kind, heeft het recht de wereld te zien, zonder angst.

 

“Silence in the face of evil is itself evil. Not to speak is to speak. Not to act is to act.” – Dietrich Bonhoeffer

Ze wilde de wereld zien in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.