Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerkdienst met oordoppen

Zondag gingen we gesplitst in twee groepen naar de kerk. Punctueel als Hollanders zijn, stonden we keurig op tijd bij de bus, maar de dominee die met ons mee zou rijden had wat vertraging. Dan begint de kerk dus gewoon wat later, that’s Africa!

Een vlucht lijsters
Aangekomen bij de kerk werd er door een koor al volop gezongen met flink wat decibellen. Wat een geluid kunnen ze hier prdocueren! We waren allemaal een klein beetje jaloers op reisleider Matthijs die zijn oordoppen had meegenomen en in zijn oren had gestopt. De klederdracht maakte snel duidelijk dat er nog minstens drie andere koren in de kerk waren. Allemaal hebben ze gezongen en gedanst, soms met ons ertussen.

We waren onder de indruk van de grote groep kinderen die keurig op hun stoel bleven zitten of rustig rond wandelden. Voordat de kinderen naar de kindernevendienst gingen, werden ze allemaal naar voren geroepen en stuk voor stuk door de predikant geknuffeld. Heel bijzonder.

Aan het eind van de dienst was de collecte. In Nederland ‘protesteren’ we weleens tegen drie rondgangen maar hier kon je langs vijf bussen lopen. De doelen waren niet allemaal even duidelijk, maar het komt vast goed terecht!

Een paar lijstertjes
Naast dat we ons hadden voorgesteld, kregen we ook de tijd om twee liederen voor de gemeente te zingen. We zongen 'Ga met God' en in het Fries het 'Fryslân foar Rwandaliet' en 'God fan fier en hein ús Heit'. Vergeleken met de prachtige koren was ons optreden een zacht gezang maar het kwam uit ons hart en dat werd met applaus gewaardeerd.

Over dit project

Het trauma van de genocide in 1994 in Rwanda drukt nog steeds op overlevenden, daders, jong en oud. Veel daders zijn berecht. Sommigen zijn teruggekeerd naar hun dorp. Maar hoe kunnen buren en kerkleden elkaar ooit weer vertrouwen? Rwandese kerken trainen hun pastors in traumahulp en verzoeningswerk. Ook bieden kerken vaktrainingen aan jongeren. Zij zijn de hoopvolle toekomst van dit land in ontwikkeling.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerk als plek van hoop, hulp en verzoening