Timzingt op Landelijke Diaconale Dag: "ik jaag de diakenen niet op de kast, geef ze vooral veel plezier"

Nieuws

maandag 28 oktober 2019Cabaretier Tim van Wijngaarden is een bekende verschijning in christelijk Nederland en beter bekend als 'Timzingt'. Op zaterdag 9 november treedt hij op voor 1000 diakenen op de Landelijke Diaconale Dag in Utrecht. Hij hoopt dat ze vooral veel plezier beleven aan zijn show. Wat weet Tim van ze? "Diakenen schijnen een hulpverleningssyndroom te hebben, ze willen niets liever dan altijd anderen helpen."

Tims shows staan bekend om de humor en grappen waarmee hij christelijk Nederland op de hak neemt. In 2020 tourt hij met zijn nieuwe cabaretprogramma Verloren Vaders langs de Nederlandse theaters. Wat hij op de Landelijke Diaconale Dag gaat vertellen, wil Tim nog niet uit de doeken doen. Het wordt in ieder geval een half uur plezier en ontspanning voor de bezoekers.

Het thema van de Landelijke Diaconale Dag is ´Ieder mens telt´. Cliché volgens jou of iets waar we veel vaker bij moeten stilstaan?

Tim: "Dat ieder mens telt, is een waarheid als een koe natuurlijk. Er is niemand die daar tegen is. Ik snap het als waarheid heel goed, dat in een diaconale setting ieder mens telt. Het is veel meer de vraag: en hoe dan? Want je hebt natuurlijk mensen die het leven niet op orde hebben. Natuurlijk moet je als diaconie bijspringen in nood, maar sommige mensen kunnen bij wijze van spreken niet eens tellen. En iedereen inzetten in de gemeente, moet dat altijd? Want niet iedereen is geschikt voor elke taak. Het is weerbarstig allemaal. En dat kan ik door middel van theater goed verbeelden: de weerbarstigheid van de realiteit, ook binnen de kerk."

Wat heb jij meegekregen in je (geloofs)opvoeding? Vooral diaconaat of ook veel meer? Waar kijk je met dankbaarheid op terug?

"Vind ik een beetje ingewikkeld allemaal, vooral ´diaconaat´. Je hebt rekening te houden met anderen, dat is een belangrijk ding. Maar ook: hoe kom je op een goede manier op voor wat je zelf vindt, of nodig vindt? Ik ben dankbaar voor mijn ouders en voor de opvoeding die ik kreeg. Was het als kind natuurlijk niet altijd met ze eens. Ik weet dat ik eens mijn excuses moest gaan maken omdat er iemand in de kerk boos op me was geworden. Ik had een pet op in de dienst, en diegene dacht dat dat niet kon. Van thuis moest ik de man mijn excuses gaan aanbieden, ik had hem gekwetst. Heb ik gedaan ook hoor, mijn moeder zei: wees jij nou maar de minste. Achteraf denk ik: Die persoon had gewoon blij moeten zijn met die jonge gasten in de kerk!"

Je maakt een programma op maat voor diakenen. Welke grap kun je alvast verklappen? Waarmee jaag je diakenen gemakkelijk op de kast?

"Ik jaag ze niet op de kast, maar ga verder nog niets verklappen. In een voorgesprek hebben we gesproken over het hulpverleningssyndroom dat diakenen schijnen te hebben. Ik ken niet echt mensen die typisch diakengedrag vertonen. Geld geven in nood, hulpverlener zijn, het zijn allemaal taken van een diaken, maar het gaat vooral om medemenselijkheid."

Tim hoopt vooral dat de diakenen vooral plezier hebben tijdens zijn show: "Of diakenen humor hebben, weet ik niet. Er bestaan wat mij betreft geen functies of taken waar je humor voor moet hebben. Het maakt je taak alleen luchtiger als je het met humor doet. Elke taak wordt leuker met humor."

Waar haal je je inspiratie vandaan?

"Deels gewoon uit wat ik meemaak in mijn gezin en in het dagelijks leven. Ook uit dingen die ik ergens lees. Inspiratie is iets wat je invalt. Soms fiets ik ergens en denk ik ´hé dat is mooi´, en spreek ik het in. Mijn dictafoon heb ik altijd bij me!"

Wat wil je de bezoekers meegeven?

"Ik hoef niets mee te geven, wat ik doe is theater maken. Diakenen krijgen al de hele dag van alles mee, ik ben een half uur even wat anders voor ze. Ik hoop dat ze heel erg lachen, dat ze plezier hebben en een licht idee van de dag overhouden. Wat ik ga doen, dat verklap ik nog niet. Ik vertel een verhaal dat ik wel vaker vertel. Dat er een groter verhaal is dan je eigen verhaal."

Kom ook naar de Landelijke Diaconale Dag

'Ieder mens telt!' is het thema van de Landelijke Diaconale Dag op zaterdag 9 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Samen met meer dan duizend diakenen, ZWO-commissieleden en andere diaconaal werkers kunt u zich laten inspireren door minister Hugo de Jonge die vertelt hoe dit thema zijn dagelijkse drijfveer is. Ook zijn er maar liefst 23 boeiende keuze-workshops en is er alle ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van ideeën. Kortom, een dag die u niet mag missen. Aanmelden kan via kerkinactie.nl/ldd. Van harte welkom!

Foto: Siebold Freeke

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.