Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vieze knieën

“Voor jullie hebben we allemaal een boom!” Ik heb zelf theologie gestudeerd en nog nooit een boom geplant als onderdeel van de opleiding. Een boom planten is een kleine activiteit, een ogenschijnlijk kleine stap. Hoe klein ook, je creëert een toekomst met het planten van een boompje.

Deze maandag zijn we op bezoek bij de theologische faculteit PIASS (Protestant Institute of Arts and Social Sciences). In Rwanda is de theologieopleiding een combinatie van theorie en praktijk. Predikanten worden opgeleid om heel dicht bij de bevolking te staan.

We worden allemaal uitgenodigd om een boompje te planten. Het is namelijk 502 jaar geleden dat de Reformatie begon. Reden genoeg voor PIASS om een Reformatiebos te planten. We weten niet precies waarom. Al mijmerend bedenken we dat Luther eens zei, vrij vertaald: “Wanneer morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom.” Een teken van hoop.  

Buiten planten we met de handen in de aarde allen een eigen boom. Voor mij is dit een van de hoogtepunten van onze reis. Theorie blijft hier niet in woorden hangen. Woorden en daden gaan gelijk op. Trots poseren we bij onze boompjes. De vieze knieën zijn een mooie herinnering. Passen jullie goed op mijn boom wanneer wij weer in Nederland zijn?

PS. De namen van de boompjes zijn Senna Spectabilis, Senna Siamea en Tecoma Stans.

Door ds. Aafke Nicolai

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project