Wat 'ieder mens telt!' voor een diaken betekent

Nieuws

donderdag 31 oktober 2019Diakenen in heel Nederland zetten zich vol passie in voor de naaste, dichtbij en ver weg. Ze zetten zich in voor íeder mens die hulp nodig heeft. 'Ieder mens telt!' is hun motto én ook het thema van de Landelijke Diaconale Dag op zaterdag 9 november in Utrecht. Meer dan 1000 diakenen komen er bij elkaar om zich o.a. te laten inspireren door minister Hugo de Jonge die er vertelt hoe dit thema zijn dagelijkse drijfveer is. Een viertal diakenen vertelt welke betekenis 'ieder mens telt' voor hen heeft in hun werk.

Dit betekent ‘Ieder mens telt’ voor Pien de Lange-Lunenborg, diaken Paaskerk Baarn

“Liefde, trouw, rechtvaardigheid en barmhartigheid, die in de Bijbel kenmerken van God worden genoemd, zijn bedoeld als opdracht en spiegel voor mensen. God wordt zichtbaar als wij ons openstellen om hieraan handen en voeten te geven. Mijn man en ik hebben een tijdlang met kinderen uit sloppenwijken in Kenia en Botswana gewerkt. Daar gaf dit extra betekenis aan ons werk. Ieder mens telt, niet in de laatste plaats arme, kansloze kinderen!”

Dit betekent ‘Ieder mens telt’ voor Henny Beijer, voorzitter diaconie Protestantse Gemeente Schaarsbergen

“Het welzijn van je medemens, dichtbij en ver weg, daar gaat het om voor een diaken. Daarom zijn we actief in het steunen van wereldwijde projecten via Kerk in Actie, maar we kiezen ook elk jaar een maatschappelijk project dichtbij. Daarbij werken we samen met de plaatselijke overheid of andere diaconieën. Door bijvoorbeeld te koken voor daklozen ervaren we wat diaconaat is. Helpen waar geen helper is, dat is ons motto.”

Dit betekent ‘Ieder mens telt’ voor Wilma van Boxel, diaken Protestantse Tweestromengemeente Rossum, Heerewaarden en Hurwenen

“De oudere vrouw, die wegens omstandigheden haar huur enkele maanden niet kan betalen. De vluchteling, die bij ons een maaltijd krijgt aangeboden en zijn verhaal kwijt kan. De bejaarden in het dorp, die we met Pasen en Kerst een presentje geven. De minder bedeelde kinderen, die in de vakantie een rugzakje met spelletjes en cadeaubonnen krijgen. En ons project in Zuid-Afrika. Ieder mens telt en kan erop rekenen door ons gezien te worden.”

Dit betekent ‘Ieder mens telt’ voor Anita de Boer-Riemsma, kindernevendienstleiding, diaken en voorzitter zwo-groep Protestantse Gemeente (i.w.) Lemmer

“Ieder mens telt. Dat laat je zien door je in te zetten voor mensen dichtbij en ver weg. Maar dat laat je ook zien in de manier waarop je dat doet. Dat ieder mens telt, betekent bij ons in de gemeente ook dat iedereen op zijn eigen manier mag bijdragen aan de zorg voor anderen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij en vorm je samen een mooi geheel. En zit er even iemand in zwaar weer, dan nemen we zijn taak over.”

Kom ook naar de Landelijke Diaconale Dag

'Ieder mens telt!' is het thema van de Landelijke Diaconale Dag op zaterdag 9 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Samen met meer dan duizend diakenen, ZWO-commissieleden en andere diaconaal werkers kunt u zich laten inspireren door minister Hugo de Jonge die vertelt hoe dit thema zijn dagelijkse drijfveer is. Ook zijn er maar liefst 23 boeiende keuze-workshops en is er alle ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van ideeën. Kortom, een dag die u niet mag missen. Aanmelden kan via kerkinactie.nl/ldd. Van harte welkom!

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.