113 straatmeisjes opgeleid in Accra

Nieuws

woensdag 6 november 2019In 2018 konden 40 Ghanese straatmeisjes met uw steun aan Kerk in Actie opgevangen worden in het opvangcentrum Lifeline centrum in Accra. Zij kregen onderdak, voedsel, kleding, gezondheidszorg, psychosociale zorg, ze leerden over hygiŽne, seksualiteit, baas zijn over je eigen leven. Ze leerden rekenen en kregen een vaktraining naar keuze, die voldoet aan de landelijke examennorm.

  • 18 meisjes kunnen nu jurken naaien,
  • 15 meisjes kunnen nu sieraden maken,
  • en 7 meisjes weten nu alles over haren vlechten en make up.

Het opvangcentrum heeft in 2018 de slaapzalen extra gereinigd en nieuwe matrassen aangeschaft voor de meisjes. Ze hebben eten voor hen gekocht en ze nieuwe jurken gegeven. Ze hebben voor alle meisjes een gezondheidsverzekering afgesloten. De meisjes wassen zich nu twee keer per dag. Ze knippen hun nagels en hun haren. Ze gebruiken maandverband. Ze zijn lichamelijk sterker geworden, doordat ze drie maaltijden per dag aten bij ons. Er waren vaak open gesprekken over seksualiteit en hun rechten als vrouw.

Begeleiding na hun verblijf in Accra

17 meisjes zijn inmiddels aan het werk en verdienen een klein inkomen. De meeste meisjes die leerden naaien willen eerst verder leren. Als meisjes na de training vertrekken krijgen ze een startpakket met materialen mee. Ook na hun training blijven de medewerkers de meisjes enige tijd begeleiden. Ook helpen ze hen om gebruik te maken van microfinanciering of voorzieningen die de overheid biedt. Ze houden ook contact met hun familieleden, zodat ze de meisjes langer kunnen blijven volgen.

Meer aandacht voor misbruik

In vier dorpen in het noorden leerden inwoners over kindhuwelijken, kinderhandel en uitbuiting van kinderen. Daarnaast werden in Accra twintig hoofden van de gemeenschap en politieagenten en twaalf welzijnswerkers getraind over deze onderwerpen.

Uitdagingen waar het centrum voor stond

  • de kosten gestegen in 2018. Ze vragen nu ouders ook om een kleine bijdrage in de training.
  • de elektriciteit valt soms uit.
  • De oude auto begaf het in 2018, wat het lastiger maakte om de meisjes die geslaagd zijn op te zoeken.
  • Niet alle ouders zijn blij dat hun dochters van straat zijn. Ook leiders van de gemeenschap geven niet altijd juiste informatie. Het kost soms moeite om hun vertrouwen te winnen.

Resultaten van 2016 tot 2018

Van 2016 tot 2018 zijn met de bijdrage van Kerk in Actie 120 meisjes totaal opgevangen, waarvan er 113 een vaktraining afgerond hebben. In 10 dorpen in het noorden van Ghana werden meisjes en ouders bewust gemaakt van de risiko's van kinderhandel, jong trouwen en uitbuiting. Totaal 656 jonge kinderen zijn opgevangen in de voorschoolse opvang. Ook waren er bijeenkomsten om hun moeders te laten beseffen hoe belangrijk onderwijs is voor hun kinderen. Het opvangcentrum kon 95 meisjes blijven volgen door hen te bellen en op bezoek te gaan.

Welke lessen zijn geleerd?

Goede wetten helpen onvoldoende om kinderhandel, kindhuwelijken en misbruik te voorkomen. Ook bewustwording bij alle partijen is daarbij van groot belang. Ouders en kinderen moeten weten wat de risico’s zijn als ze verleid worden om naar Accra te gaan. Ook moeten ze weten hoe de wet hen kan beschermen.

Voorkomen dat meisjes in Accra belanden

In het contract voor de komende drie jaar (2019 tot en met 2021) zal meer nadruk komen op dit soort preventie. We willen voorkomen dat meisjes uit het arme noorden naar de hoofdstad Accra in het zuiden trekken. Kerk in Actie partner AG Care gaat de komende jaren in twee districten in het noorden van Ghana bij twintig dorpen inzetten op preventie.

Namens de straatmeisjes in Ghana willen we u bedanken voor uw steun!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.