Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Geen sterke mannen, maar sterke instituties

“Akwaaba” – Welkom! Na 30 jaar ben ik weer terug in Ghana! Mijn eerst Afrika-ervaring heeft destijds veel indruk gemaakt. Bijzonder om hier weer te zijn. Toen zes weken, nu maar tien dagen. Na slechts zes uur vliegen belanden we in een andere wereld met maar 1 uur tijdverschil. Het is al donker als we in de hoofdstad Accra aankomen. We worden opgewacht door oud-collega Henk Bosch, die hier nu woont met zijn vrouw Joa.

Aankomst in miljoenenstad Accra
Over een driebaansweg (2 kanten) rijden we naar hun guesthouse. In de verte zien we veel lichtjes: allemaal nog Accra, een stad van wel 2,4 miljoen inwoners. Her en der lopen nog wat jonge mensen tussen de vangrails met koopwaar op hun hoofd. Ik vermoed dat het verkeer hier tijdens de spits net zo vast staat als ik in Oeganda heb meegemaakt. Het is om 10 uur ’s avonds nog 28 graden en drukkend warm. Dichtbij onze bestemming naderen we een soort markt. Wat een levendigheid nog! De straat van Henk en Joa is ineens niet meer geasfalteerd, een groot contrast met de driebaansweg. Geldgebrek.

Gevaarlijke oversteek door de Sahara
Met zonsondergang vlogen we over de Sahara. Vooral indrukwekkend om die grote leegte te zien: nergens lichtjes. We hebben het in Europa altijd over vluchtelingen die de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee moeten maken, maar voor Afrikaanse vluchtelingen is de oversteek door de Sahara vaak nog veel gevaarlijker...

Slavernijverleden
In het vliegtuig keek ik naar de film La Amistad, over een Spaans slavenschip waar in 1839 een opstand uitbreekt tijdens de reis over de Atlantische Oceaan. Dat hele slavernijverleden blijft even onvoorstelbaar als de holocaust. Wat kunnen mensen elkaar aandoen als je elkaar niet langer als mens ziet! Vierhonderd jaar geleden vertrok het eerste Nederlandse slavenschip vanuit Ghana richting Amerika. Aan de meer dan 500 kilometer lange kustlijn staan nog steeds forten. Die Nederlandse slavenhandel heeft wel 250 jaar geduurd. Hoeveel generaties zijn dat niet geweest!

President Obama op bezoek
Daarna was het een Engelse kolonie. In 1957 was Ghana het eerste Afrikaanse land dat zelfstandig werd. Inmiddels doet Ghana het redelijk goed vergeleken met andere Afrikaanse landen. Ghana was ook het eerste Afrikaanse land waar President Obama in 2009 op bezoek ging, samen met zijn vrouw, dochters en schoonmoeder. De roots van Michelle Obama liggen in Ghana, net als van veel andere Afro-Amerikanen. Hij hield een prachtige speech, waarin hij Ghana complimenten geeft over goed bestuur en democratie. “Landen worden niet welvarend als hun leiders zich verrijken. Afrika heeft geen sterke mannen nodig, maar sterke instituties, zoals een goede rechtspraak. Bouw instituties die de bevolking dienen”. Kerk in Actie wil in Ghana samen met de kerken hier meewerken aan het bouwen van sterke instituties, die mensen dienen. Daar hoop ik komende dagen meer van te zien.

Florette, Accra, 11 november 2019

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project