Karin werkte als prostituée: “Het heeft me stuk gemaakt”

Persoonlijk verhaal

dinsdag 5 november 2019"Ik had geen huis, ik had schulden en mijn uitkering werd gekort. Ik worstelde met depressies maar moest van het UWV toch weer aan het werk. Toen kwamen er steeds meer problemen. Uiteindelijk heb ik zelf besloten in de prostitutie te gaan werken, maar ik had het niet gedaan als ik andere oplossingen had gehad." Karin ging noodgedwongen de prostitutie in, maar het maakte haar stuk.

Karin kreeg een vriend die haar de weg wees naar de prostitutie: “Ik gaf hem het geld dat ik verdiende en in het begin ging dat goed, ik maakte mezelf wijs dat ik gewoon kostwinner was. Hij had meerdere vrouwen die voor hem werkten, ook buitenlandse vrouwen. Hij heeft twee keer in voorarrest gezeten voor mensenhandel en is ook een keer veroordeeld.”

Overleven
“Het was heel dubbel, hij versierde zelfs nieuwe vrouwen waar ik bij was. Maar ik hield van hem en ik had gehoopt dat hij zou veranderen. Hij pikte veel van mij en ik was de eerste waar hij geen geld van pakte, al betaalde ik wel de huur en de boodschappen. Bij mij was hij anders en ik had gehoopt dat het goed zou gaan tussen ons.”

Karin was in de prostitutie altijd bezig met overleven en maakte veel geweld mee: “Ik trok het niet meer. Al die mensen aan mijn lijf, gemaakt leuk doen tegen mensen die je eigenlijk van je af wilt trappen, continue over mijn eigen grenzen heen gaan. Ik liet me eigenlijk elke avond opnieuw misbruiken en dat trok ik niet meer, ik was helemaal op. Ik begon ook weer drugs te gebruiken, nuchter kon ik dit werk niet doen. Ik was eenzaam, had buiten de prostitutiewereld geen contacten. Uiteindelijk ben ik met een klant gaan samenwonen en heeft hij mij de mogelijkheid gegeven om uit te stappen.”

Emoties
Karin vervolgt: “Ik ben beschadigder uit de prostitutie gekomen dan dat ik erin ging. Het heeft me stuk gemaakt. Bijna iedereen die in de prostitutie werkt, heeft eerder te maken gehad met misbruik. Ikzelf dus ook. Bijna allemaal hebben ze een soortgelijk verhaal. In Nederland gaan mensen ervan uit dat het goed geregeld is in de prostitutiewereld maar dat is niet zo. Het is helemaal niet goed geregeld. Ik heb veel last van stress en zit vaak klem in mijn emoties. Ik ben gediagnostiseerd met PTSS en depressies. Prostitutie is erg schadelijk voor vrouwen, het slaat toch nergens op om je lichaam te verkopen. Wat ben je dan waard?”

Collecteer mee tegen uitbuiting en mensenhandel
Op 2 december is het Internationale Dag voor de Afschaffing van Slavernij, waaronder prostitutie. In Nederland komt prostitutie niet alleen in steden, maar ook op het platteland voor, mede door internet. Uitbuiting en mensenhandel is juist bij prostitutie via internet een groot probleem, omdat er weinig toezicht is. Scharlaken Koord, een organisatie die professionele hulp biedt aan meisjes, vrouwen en mannen in de (internet)prostitutie zet samen met Kerk in Actie een nieuw digitaal hulpaanbod op. Daarbij zoeken hulpverleners actief contact door berichtjes te sturen aan prostituees die via internet klanten werven. Vervolgens bieden zij een luisterend oor, contact en hulp aan. Ook is er een website in zeven talen voor prostituees die graag (anoniem) contact of advies willen, met online tests en hulpmodules. Met uw collecte op of rond deze Internationale Dag maakt u deze digitale hulp mogelijk. Meer informatie of online doneren


Karin werkte een aantal jaar in de prostitutie, zowel achter de ramen als in een nachtclub. Ze is inmiddels gestopt en heeft een relatie.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.