Samen bankieren

Blog

woensdag 13 november 2019‘Als je geen vaste baan hebt, zoals de meeste Zambianen, dan kun je een lening bij een bank wel vergeten. Andere geldschieters vragen een rente die tot 25% kan oplopen’. Daar wilde Matthews graag iets aan doen.

Zakenman en evangelist

De vrolijke vijftiger Matthews Mulenga uit Kitwe doet nu een jaar mee met Timothy Leaderschip Training, een training voor werkers in de kerk. Een van de onderwerpen van de training is  rentmeesterschap en dat sprak hem bijzonder aan: ‘ik ben zakenman en evangelist’. Aan het eind van de cursus moest hij een actieplan maken en daarin kon hij die twee mooi combineren: ‘ik dacht meteen, samen met mijn vriend Shadrick ga ik een ‘gemeenschapsbank’ opzetten voor al die mensen die kleine handeltjes hebben. Shadrick was gelijk enthousiast.’

Mannen en vrouwen

‘We zijn gestart met 15 mannen. Iedereen stortte wat geld. Sommigen kregen vervolgens een lening van 3-4 dollar die na een week terugbetaald moest worden met 10% rente. Veel mensen waren sceptisch: ‘dat wordt niks, mensen betalen niet terug’. Ze hebben deels gelijk gekregen, maar de meesten betaalden wel terug. Na een maand wilden er ook vrouwen meedoen. Zij hebben de groep verrijkt. We zijn nu met ruim 20 mensen die allemaal al eens een lening hebben gehad en trouw terug betalen.’

Financieel, sociaal en geestelijk

Ik luister ademloos naar Matthews die enthousiast verder vertelt: ‘het terugbetaalde geld wordt meteen weer geïnvesteerd in nieuwe leningen die steeds groter worden en steeds langer lopen, afgelopen zondag hebben we iemand een lening van ruim 750 dollar gegeven.’ Mijn mond valt open van verbazing. Maar Matthews gaat onverdroten verder: ‘Laatst hebben we een aparte rekening geopend waar per vergadering een paar dollar naar toe gaat om groepsleden te helpen bij ziekte en overlijden, we helpen elkaar niet alleen financieel, ook sociaal en geestelijk.’

Kerk in Actie en Verre Naasten steunen de organisatie in Zambia die deze training geeft http://www.teezambia.org/. Dankzij het actieplan van Matthews konden mensen een restautantje beginnen, vis gaan kweken en een huis afbouwen en verhuren. Geweldig iets van de impact van de training te zien!                                                                                                                              

P1450495.jpg

'Met een kleine lening kon ik een restaurantje beginnen'

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.