"Door contextuele bijbelstudie kreeg ik bijbelse perspectieven om mee door te gaan"

Persoonlijk verhaal

dinsdag 3 december 2019William Chisa uit Malawi werkt aan de universiteit van KwaZulu-Natal (Zuid-Afrika) aan zijn promotieonderzoek. Van september tot november was hij voor het Bridging Gapsprogramma 3 maanden in Nederland. Hij deed mee aan twee contextuele bijbelstudies. Het opende zijn ogen. "Verandering is er niet één dag, maar is een proces. Ik heb bijbelse perspectieven gekregen om mee door te gaan."

bijbel

William nam deel aan twee contextuele Bijbelstudies tijdens het Bridging Gapsprogramma. "De eerste stond in het teken van rechtvaardigheid voor vrouwen. We waren met deelnemers uit veel verschillende landen, maar in al deze landen is er sprake van onrecht voor vrouwen. Ook al verschilt per context wat dit precies inhoudt, is er in al onze contexten sprake van veel geweld of discriminatie tegen vrouwen," vertelt hij. 

In het licht van deze verschillende contexten, las de groep het verhaal over de overspelige vrouw in Johannes 8:1-11. Wat William het meest verbaasde, is dat hoewel de contexten zo verschillend zijn, de conclusies die de groep uit de Bijbeltekst trok allemaal op hetzelfde neerkwamen. "Omdat we de Bijbel lazen door de lens van maatschappelijk onrecht, op zoek naar manieren om daar verandering in te brengen. Deze Bijbelstudie gaf ons de mogelijkheid om met praktische toepassingen te komen om mee te werken aan sociale transformatie voor vrouwen in onze landen."

"Ik dacht eerst altijd dat zulke Bijbelstudies het beste door alleen vrouwen gedaan konden worden, maar nu heb ik geleerd dat iedereen een belangrijke inbreng heeft. Wanneer we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: sociale gerechtigheid. Dan kunnen contextuele Bijbelstudies ons handvatten geven om mee te werken aan verandering. Zo hebben we een hele praktische manier waarop we mee kunnen werken aan het Koninkrijk van God hier op aarde. Verandering is er niet in een dag, maar is een proces. Het is zo mooi dat we nu Bijbelse perspectieven hebben gevonden om daarmee door te gaan."

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.