Een onvergetelijke leerervaring

Blog

dinsdag 3 december 2019‘Ik voelde me verdrietig en blij tegelijk. Verdrietig omdat ik niet wist hoe mensen als Margret worden gediscrimineerd. Blij omdat ze moedig verder gaan en getuigen van Gods trouw.’

 

Bezoek

Aan het woord is Faith, derdejaars student op Justo Mwale. De afgelopen weken gaf Thijs de derdejaars les over HIV/AIDS. Onderdeel van de lessen was een bezoek aan een ‘circle of hope’, een support groep van en voor mensen met HIV/AIDS. Dit is een initiatief van de Raad van Kerken in Zambia, een partner van Kerk in Actie, en wordt begeleid door Josephine Mkandawire. Josephine heeft het bezoek voor ons geregeld, dank daarvoor! Tijdens het bezoek sprak Faith onder andere met Margret. In deze blog met toestemming iets uit het verslag van Faith over het bezoek.

IMG%2020190928%20WA0015.jpg

Doodsbang

‘Ik was doodsbang’ vertelt Margret, ‘toen ik in 2001 ontdekte dat ik HIV/AIDS heb. Mijn man was net overleden. En mijn jongere zus, ook HIV positief, ging al snel dood. Dat maakte het voor mij nog moeilijker. Wanhopig vroeg ik mezelf af: wie zorgt er straks voor mijn kinderen als ik sterf? En wat zal er met mijzelf gebeuren? Blijf ik in leven?’

Pijnlijk

‘De reactie van veel mensen was pijnlijk. Mijn schoonmoeder zei dat ik het eind van het jaar niet zou halen. En mijn stiefmoeder wilde ons niet bij mijn vader en haar in huis nemen toen ik mijn huur niet meer kon betalen: “mensen met AIDS kunnen we niet gebruiken, we hebben geen geld voor al die grafkisten.” Dat raakte me diep.’ Margret huilt. Dan zegt ze: ‘Ik heb de kinderen laten testen. Ze zijn gelukkig negatief. Mijn broer reageerde wel fijn: “zus, je bent niet de eerste met HIV en het is niet het einde, neem aidsremmers en zorg voor je kinderen.” Dat doe ik, maar het valt niet mee.’

Circle of Hope

‘Ook mede christenen blijven vaak op afstand en dominees preken er nooit over. Daarom ben ik blij met de ‘circle of hope’, de support groep van en voor mensen met HIV/AIDS. Hier kan ik mijn verhaal kwijt zonder dat iemand gek kijkt. We komen maandelijks bij elkaar, wisselen ervaringen uit, krijgen pastoraat en leren omgaan met stigma. We leren ook een handeltje op te zetten en we zingen en bidden. God is mij trouw gebleven. Hij houdt mij nog steeds in leven.’

Voor Faith en haar medestudenten was dit bezoek een onvergetelijke ervaring. Haar conclusie: ‘Laten we mensen met HIV/AIDS omarmen!’

De bijeenkomst werd afgesloten met een lied, Faith is de zangleidster, luister en geniet! https://vimeo.com/377103210

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.