Meer dan 60 kerken in actie met tafels voor vluchtelingen

Nieuws

vrijdag 20 december 2019Woensdagavond 18 december 2019 was de vierde editie van de landelijke actie Deel je Tafel met vluchtelingen. We zijn heel dankbaar dat er zoveel tafels zijn gedekt. Dit jaar werden de tafels het hele jaar door georganiseerd. Meer dan 60 kerkelijke gemeenten deed daaraan mee, en vaak meerdere keren! Meer dan drieduizend mensen hebben op deze manier persoonlijke ontmoetingen gehad. Daarmee steken we vluchtelingen in het hele land een hart onder de riem!

We horen uit het hele land dat Deel je Tafel veel betekent voor vluchtelingen: Zo is in Hardenberg naar aanleiding van Deel je Tafel het project De Buurtkamer gestart en ontmoeten vrouwen elkaar iedere week in een buurthuis. Door een ontmoeting aan tafel in Zuidwolde (Dr.) kreeg een Syrische vluchteling die graag zwemt een baan als badmeester.

En in Varsseveld eten ze nu drie keer per jaar samen: “We merken gaandeweg dat er ook allerlei niet-zichtbare gevolgen zijn van de maaltijden. Dan horen we via-via dat mensen op kraambezoek zijn geweest bij een jonge vrouw. Ze hadden elkaar bij Deel je Tafel ontmoet. Dat is toch prachtig?”

In het hele land is men enthousiast aan de slag. In de Groningse gemeente Westerkwartier doen diverse kerkelijke gemeenten mee (Aduard, Leek, Zuidhorn). Er is een goede samenwerking met VluchtelingenWerk die statushouders begeleiden als taalcoach. In Numansdorp is de tafel in een leuk diaconaal centrum van beide kerken. In Gouda werken de wijkgemeenten samen in een interkerkelijke werkgroep. Daar organiseren de wijkgemeenten zoals Pauluskerk, Oostpoort en Sint Janskerk beurtelings de actie Deel je Tafel.

In Elst (Gld.) is in november een hele ‘Over grenzen week’ georganiseerd en in de Domkerk in Utrecht was de maaltijd gecombineerd met een tentoonstelling. In Weesp bedachten ze de variant om op zondagmiddag een ‘high-tea’ te organiseren en in Hardenberg-Heemse was Deel je Tafel er als een barbeque met ruim 150 mensen.

Lees hier een terugblik op Deel je Tafel in 2019

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.