Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Spelmiddag in de kerstvakantie - AZC Grave

In de kerstvakantie organiseren de kerkelijke gemeenten in Wijchen e.o. bij toerbeurt samen met jongeren een spelmiddag voor de kinderen in het AZC. Kinderen krijgen allemaal een (nieuw) cadeautje, soms ook schoenen en kleding. Voor de grotere kinderen wordt er vaak een spel aangeschaft.

In het Platform Kerk en Vluchtelingen Wijchen e.o. werkt een aantal meest kleine kerken samen uit de regio Maas en Waal / Rijk van Nijmegen. Caroline Visser van het Platform Kerk en Vluchtelingen Wijchen e.o. vertelt: "In de kerstvakantie organiseren we als kerkelijke gemeenten bij toerbeurt samen met jongeren een spelmiddag voor de kinderen in het AZC. Kinderen krijgen allemaal een (nieuw) cadeautje, soms ook schoenen en kleding. Voor de grotere kinderen wordt er vaak een spel (voetbalspel, baskets etc) aangeschaft."

De activiteit in het AZC Grave wordt georganiseerd samen met Stichting De Vrolijkheid. Caroline: "De jongeren benaderen we via de stagecoördinator voor maatschappelijke stages van een middelbare school. Samen met de jongeren bereiden we alles voor." Om ervoor te zorgen dat de kinderen het juiste kadootje krijgen, wordt er voorafgaand aan de spelmiddag een kleurplatenactie georganiseerd. De kinderen die naar de spelmiddag willen komen kleuren allemaal een kleurplaat, en leveren die in met hun naam en leeftijd erop.

Waarom de kerken in Wijchen dit doen? "Dit is een manier om als kerk iets van je te laten zien in het AZC," zegt Caroline, "We hebben kinderen hoog in het vaandel. Ze zijn ook kwetsbaar. Ook voor de kinderen van statushouders organiseren we als Platform activiteiten."

De doelgroep zijn de kinderen en hun ouders. Als werkgroep kunnen we niet naar de woningen in het AZC, daarom bereiken we hen via De Vrolijkheid: Zij verspreiden de posters en flyers. De ouders brengen hun kinderen naar de activiteit en halen ze nadien weer af. 

Caroline over deze actie: “Het is gewoon superleuk om te doen en het is ook heel diaconaal. Door iets te organiseren voor kinderen in deze moeilijke situatie kun je ook echt iets betekenen. Je maakt kinderen die niet veel hebben er gelukkig mee. En ook de jongeren die meedoen vinden het heel verrijkend iets te mogen doen voor kinderen die anders buiten hun gezichtsveld zouden vallen.”

Bij het Platform is een aantal kerken aangesloten. Bij toerbeurt organiseren die de kerstvakantie-activiteit. Caroline: "Vanuit de diaconie van Wijchen hebben we contact gelegd met de stagecoördinator van een middelbare school. Zo vonden we 12 jongeren die mee wilden helpen in het kader van hun maatschappelijke stage. We zijn begonnen met een kennismakingsbijeenkomst op het AZC, en hebben samen plannen gemaakt en taken verdeeld."

De spelmiddag wordt gehouden in de ruimtes op het AZC. "De kerk is logistiek gezien onhandig, dan zit je met het regelen van vervoer. We kunnen servies gebruiken van het AZC, maar nemen zelf alle materialen voor de spelmiddag mee. We betalen alles zelf, d.w.z. de organiserende kerk betaalt het. We kopen de kadootjes centraal in, om teleurstelling bij de kinderen te voorkomen dat de één iets kleins krijgt en de ander iets groots."

De eerste contacten met De Vrolijkheid worden al in de zomer gelegd. In september wordt beslist welke kerk dit jaar de beurt krijgt, en staat het plan in grote lijnen. Daarna wordt het verder uitgewerkt, vooral samen met de jongeren. Ook worden de taken verdeeld, wie doet wat. "Kleurplaat maken, spelletjes bedenken, voor eten zorgen, kadootjes kopen, sponsoractiviteiten bedenken…"

Hoe worden mensen uit de kerken bij de actie betrokken? Caroline: "We publiceren in het kerkblad, en soms plaatst het huis-aan-huis-blad uit Grave er iets over. Het AZC ligt bij Grave. Het is wel een kunst om mensen betrokken te krijgen als ze de urgentie niet voelen, bv. omdat ze denken dat het AZC toch maar ‘ver van hun bed’ is."  Ook worden er affiches en flyers gemaakt, die worden verspreid via De Vrolijkheid. Caroline: "Eerst verspreiden we de kleurplaten, daarna de uitnodigingen."

Tips voor kerken die deze activiteit ook willen doen:

- Begin in je eigen buurt, waar er een AZC is of een gezinslocatie (speciale vorm van AZC voor uitgeprocedeerde gezinnen).
- Vorm een groep van meerdere kerkelijke gemeenten, zodat je bij toerbeurt aan de beurt bent. Zo krijg je er afwisseling in en krijgen nieuwe ideeën een kans.
- Wij hebben goede ervaringen om de activiteit in de kerstvakantie te doen, omdat het voor kerst al heel druk is en niet alle bewoners iets hebben met ons kerstfeest.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project