Dubbele genocide en reformatie tuin in Rwanda

Nieuws

dinsdag 28 januari 2020Gerard en Auli 't Spijker geven een maand les aan twee verschillende theologische faculteiten van de Protestantse kerken in Rwanda. Zij delen ieder hun ervaringen.

Auli over de dubbele genocide:

Op mijn laatste lesdag in Butare zouden we ‘s ochtends nog drie presentaties van studenten hebben en puntjes op de i zetten vóór de examens. Maar na het ochtendgebed werd plotseling aangekondigd, dat om 9 uur drie senatoren uit Kigali zouden komen om de studenten in te lichten over ‘de ideologie van een dubbele genocide’ in de buitenlandse media. Iedereen moest eraan deelnemen. En dus luisterden we tot 12 uur met honderden mensen naar drie lezingen.

Iemand had geconstateerd dat er in het buitenland, (België, Frankrijk, Engeland en de VS) informatie was verschenen, waarin werd beweerd dat er in Rwanda niet alleen een genocide van Hutu’s tegen Tutsi’s had plaatsgevonden, maar ook van Tutsi’s tegen Hutu’s. Alle onderzoeken die bewijzen dat het leger dat na 1994 aan de macht kwam veel moorden en massaslachtingen heeft uitgevoerd, worden door de huidige regering bestempeld als “besmet door de ideologie van een dubbele genocide”. Ze waarschuwen daartegen. Voor ons was deze bijeenkomst een interessant voorbeeld van de totalitaire trekken van het huidige politieke regime in Rwanda.

Ik heb trouwens die middag nog de lessen kunnen afsluiten…

Gerard over de Tuin van de Reformatie:

Het is een genoegen om rond te lopen op de goed onderhouden universiteitscampus die parkachtig aandoet. Vooral in de avonduren is het er druk. Er staan hier zo’n duizend studenten ingeschreven: een internationaal gezelschap. Aardig wat studenten komen uit Afrikaanse landen zoals Congo, Nigeria, Mozambique, Sudan,en Tanzania. Er zijn ook docenten afkomstig uit Japan en Zuid-Korea. Studenten van de faculteiten Educatie en Ontwikkelingswetenschappen volgen ‘s avonds en in de weekenden colleges. Dat geeft volle klaslokalen. In het gastenverblijf van de universiteit overnachten dikwijls docenten die van buiten komen, zoals wijzelf ook.

Een deel van de campus heet Tuin van de Reformatie. Het is een knipoog naar Maarten Luther die gezegd heeft: “Ook als ik zou weten dat morgen de Heer terugkomt, dan wil ik vandaag nog een appelboom planten.” De decaan van de theologische faculteit, Olivier Munyansanga, vindt bomen planten van groot belang. Overal waar hij tot dusver heeft gewerkt, heeft hij kinderen en jongeren geleerd bomen te planten. Dat heeft een grote opvoedkundige waarde, zegt hij. Wie een boom in zijn eigen tuin geplant heeft, kijkt iedere dag hoe hij groeit. Zo leer je naar de toekomst kijken, en niet naar het verleden, zoals wij Afrikanen gewend zijn.

Veel gasten van de theologische faculteit hebben de afgelopen jaren een boom geplant in de Tuin van de Reformatie. De tuin groeit zichtbaar. Ook wij hebben allebei een boom geplant, om zo onze onderwijsactiviteit van veertien dagen in Huye plechtig maar ook nuttig af te sluiten.

De komende veertien dagen zullen we les geven aan studenten van de tweede campus van de universiteit, in Karongi, drie uur rijden hiervandaan.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.