Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Nederlandse docenten 2 weken terug in Rwanda

Na vele jaren zijn Gerard en Auli 't Spijker weer terug in Butare in Rwanda. Ze geven twee weken les aan de theologische faculteit van de verschillende Protestantse kerken in Rwanda. Wat is de laatste jaren veranderd in Rwanda en hoe is het voor Gerard en Auli om weer terug te zijn en les te geven?

Kigali is een wereldstad geworden

Het is hier anders, en ook heel vertrouwd. De hoofdstad Kigali is een grootse wereldstad geworden. Overal in het land is veel bij gebouwd: mooie grote huizen. Er is veel verkeer, vooral duizenden en duizenden brommers en fietstaxi’s. De snelheid wordt streng gecontroleerd, en je kunt overal veilig oversteken bij de zebrapaden. Verder voel je ook veilig op straat, ook in het donker.

Van Frans naar Engels

Een grote verandering in Rwanda is de taal. Tot tien jaar geleden was Frans de tweede officiële taal, en je kon overal in het Frans terecht. Nu is de opleidingstaal Engels, maar mensen beheersen het slecht. In de winkels kun je meestal alleen in de Rwandese taal, het Kinyarwanda, terecht. Ook voor de studenten is het Engels een hindernis. Velen verstaan het slecht en kunnen zich moeilijk in het Engels uitdrukken.

Nu ook bijscholing mogelijk tijdens vakanties

Aan de theologische faculteit kennen wij veel oude collega’s. Ze hebben een zwaar lesprogramma en werken voortdurende aan vernieuwing, ook om aan de strenge eisen van het Ministerie van onderwijs te voldoen. Naast de gangbare dagopleiding is er een ‘vakantieprogramma’ bij gekomen. Daar kunnen predikanten en leerkrachten bijscholing ontvangen tijdens de vakanties en soms ook in de weekenden.

Eigen pastorale thema's inbrengen

Ik, Auli, geef dagelijks elke morgen les aan negen studenten in pastorale theologie en pastorale gespreksvoering. Twee van de negen zijn vrouw. ’s Middags bereiden de studenten een door hen zelf gekozen onderwerp voor, die ze volgende week moeten presenteren aan de groep. Onze tweede week geef ik dus les vanuit hun eigen presentaties.

Lessen over islam

Gerard geeft lessen in Islam aan de studenten van het tweede jaar. Afgelopen vrijdag hebben zij een bezoek gebracht aan de moskee. Naast de deelname aan het vrijdaggebed hadden zij een lange uitwisseling van gedachten met de moslimstudenten van de Universiteit.

Leren luisteren i.p.v. direct adviseren

De studenten waarderen vooral de praktische oefeningen in de pastorale gespreksvoering. Voor hen zijn de luisterhouding en de vaardigheden die daarbij helpen, echt een probleem. Ze zijn zelf gewend om, vanuit hun autoriteit als pastor al gauw met adviezen aan te komen, voordat ze de vraag van de gesprekspartner nauwkeurig tot zich hebben laten doordringen.


Auli van ’t Spijker

Over dit project

Het trauma van de genocide in 1994 in Rwanda drukt nog steeds op overlevenden, daders, jong en oud. Veel daders zijn berecht. Sommigen zijn teruggekeerd naar hun dorp. Maar hoe kunnen buren en kerkleden elkaar ooit weer vertrouwen? Rwandese kerken trainen hun pastors in traumahulp en verzoeningswerk. Ook bieden kerken vaktrainingen aan jongeren. Zij zijn de hoopvolle toekomst van dit land in ontwikkeling.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerk als plek van hoop, hulp en verzoening