U wil ik dienen

Blog

dinsdag 21 januari 2020‘In 2008 ging het niet goed met mij. Ik vroeg me af waarom. Wenst iemand mij onheil? Doe ik zelf iets fout? Op een dag liet God mij zien dat ik Hem nodig heb. Dat liet me niet meer los. Die avond gaf ik me aan Hem over: ‘U wil ik dienen zolang ik leef.’’

Aarzeling

Aan het woord is de goedlachse dominee Godwill Joseph Mwanza uit Petauke in het oosten van Zambia. ‘Toen ik mij aan God overgaf, was ik bijna klaar met de opleiding voor elektricien. In 2009 startte ik mijn eigen bedrijf. Ondertussen zette ik me in voor jeugdwerk en evangelisatie. Steeds meer mensen zeiden toen tegen mij: ‘we zien iets in je.’ Ik wist wat ze bedoelden: ik zou dominee moeten worden. Ik aarzelde echter. Dominees hebben het moeilijk. Op een dag vroeg ik mijn vrouw of ze een dominee in mij ziet. Ze zei volmondig ‘ja.’ Ik bleef aarzelen: komt deze stem van God? Op een dag vroeg ik mijn vader wat ik mijn vrouw ook vroeg. Zijn antwoord verraste me: ‘ik zie dit al een hele tijd in je.’ Wow, zegt Godwill lachend, ik ben blijkbaar niet erg gevoelig voor de stem van God!

Van elkaar leren

‘In 2011 ben ik geselecteerd voor Justo Mwale. Inmiddels was ik getrouwd met Ivy en verwachtten we ons eerste kind. Op Justo Mwale was veel aandacht voor preken maken vanuit de tekst. Ik ontdekte ook dat ik mensen niet hoef te beoordelen maar moet leren begrijpen. Aan de manier van lesgeven van buitenlandse docenten moest ik wennen. Maar het internationale van Justo Mwale was verrijkend. Wereldwijd kunnen we van elkaar leren. Bovendien kan God mij overal roepen om Hem te dienen, niet alleen in Zambia.’

Het moet over God gaan

‘Toen ik in 2015 in Petauke begon, waren er spanningen in de gemeente. Daarom keken de mensen eerst de kat uit de boom: wie is deze nieuwe dominee? Wat gaat ie doen? Mijn handen jeukten om samen met hen het kerkgebouw op te knappen en relevant te zijn in de samenleving. Maar dat sloeg niet aan. Het moest eerst over God gaan: zijn liefde voor ons, onze wederliefde voor Hem. Dan zijn liefde weerspiegelen, bijvoorbeeld in het bezoeken van zieken, het zorgen voor wezens en het verven van de kerk. Zo verspreiden we licht in de wereld, het kerndoel van de kerk. Zo dienen we God, de Heer van de wereld. Zo leren mensen zichzelf zien als schepping en instrument van God.’

P1500598.jpg

Godwill en zijn gezin dat bestaat uit zijn vrouw, zijn biologische kinderen en nichtjes die bij dit gezin opgroeien en ook als eigen kinderen worden gezien. 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.