Hoe een schilderij en koeien de relatie kunnen versterken...

Persoonlijk verhaal

woensdag 12 februari 2020In oktober 2019 bracht een groep vertegenwoordigers van Friese kerken in het kader van Fryslân foar Rwanda een bezoek aan de jeugdleiding van de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda. De voorzitter van de kerk, ds. Pascal Bataringaya gaf namens de Presbyteriaanse kerken in Rwanda een prachtig schilderij cadeau aan de Protestantse kerken in Friesland met een prachtige toelichting.

Schilderij met koeien

Op het schilderij staan een boer en twee grote bruine koeien met enorme horens op hun kop. De koe is in Rwanda een statussymbool. Een koe laat zien hoe rijk je bent. De uitdrukking ‘zo mooi als een koe’ is een compliment. Iemand een koe cadeau geven, levert levenslang respect op.

Het belang van een koe

Een kort verhaal: tijdens de genocide kwamen twee buurmannen tegenover elkaar te staan. De ene buurman was een Hutu, de ander een Tutsi. Voorheen leefden ze samen als goede buren, nu stonden ze elkaar naar het leven. In het verleden had de Tutsi buurman de Hutu buurman een koe cadeau gegeven. Toen de Hutu buurman de mogelijkheid had zijn Tutsi buurman te vermoorden, deed hij dit niet. Je vermoordt niet iemand die jou ooit een koe heeft gegeven. In plaats daarvan bood hij hem een plek om te schuilen. Zo redde de koe zijn leven...

In goede en slechte tijden

Vanwege deze symboliek geloven wij dat het beeld voor dit schilderij niet toevallig is gekozen. We geloven dat dit beeld symbool staat voor de band tussen de Presbyteriaanse kerk in Rwanda en de Protestantse kerken in Nederland. Een band die in goede en slechte tijden, zoals tijdens de genocide en wederopbouw, in stand is gebleven.

Over de kunstenaar

Het schilderij is gemaakt door een jongere die meedoet met het programma Best Future from Today van de kerk: jongeren vormen solidariteitsgroepen, waarbij elk groepslid een klein bedrag inlegt. Met dit geld kan een jongere een korte opleiding volgen of een kleine onderneming starten. De kunstenaar van dit schilderij heeft met het geld doeken, kwasten, verf en andere benodigdheden gekocht en is aan de slag gegaan. Met de verkoop van zijn schilderijen kan hij nu in zijn eigen onderhoud voorzien.

Geven en ontvangen

Via Kerk in Actie ondersteunt u het werkgelegenheidsprogramma Best Future from Today. Het voelde bijzonder om als Friese kerken dit schilderij in ontvangst te mogen nemen.

Het schilderij in uw kerk

Het schilderij rouleert door Friesland en is in menig kerk tentoongesteld. Wilt u dit schilderij ook in uw kerk laten zien, bijvoorbeeld tijdens een Rwanda dienst, laat het ons weten. Stuur een berichtje naar Evelien Vrolijk, Kerk in Actie-consulent Fryslân, via e.vrolijk@protestantsekerk.nl

 

Hoe een schilderij en koeien de relatie kunnen versterken... in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.