Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Jesus will never let let you down

Vandaag verdiepen we ons in de ethiopische cultuur. We brengen een bezoek aan het etnografisch museum in Addis Ababa. Onderweg rijden we een poosje achter een rode suzuki met de tekst: " Jesus will never let you down" op de achterruit. Volgens onze predikant in het gezelschap is dit geen toeval. Het is erg druk op de weg. Elke centimeter wordt in gebruik genomen. Ondertussen gaat het leven langs de kant van de weg aan ons voorbij.

We zien hoge flatgebouwen in aanbouw, eindeloze rijen blokkendozen van beton nog zonder ramen en kozijnen. Zouden hier ooit nog mensen gaan wonen?  Dan rijden we weer op een stuk waar overal marktjes zijn, een wirwar van kleurrijke mensen en producten.  We komen aan in een sjieker gedeelte van de stad en al snel arriveren we bij het museum.  Dit is gelegen op het terrein van de universiteit van Addis Ababa in het paleis van wijlen Haile Selassie. Desta, de country manager van ICCO in Ethiopie, en vandaag onze begeleider, vertelt dat hij hier gestudeerd heeft en zelfs als student op het terrein gewoond heeft.  

Het duurt even voordat het duidelijk wat er nu gaat gebeuren maar uiteindelijk komt er een gids die ons vol enthousiasme in een wat lastig te volgen engels rondleidt in het museum.  Het wordt hem niet gemakkelijk gemaakt doordat we niet als makke schaapjes volgen.  Dit leidt er toe dat we ieder zo onze beleving hebben van het museum en de uitleg. 

Een paar onderwerpen hebben op iedereen indruk gemaakt. Het leidt vanavond tijdens het eten tot mooie gesprekken:
Over de citer waarvan de buik de ark van Noach symboliseert. De hals symboliseert het kruis en de strijkstok, in de vorm van een boog, symboliseert de regenboog. Samen vormen ze de symbolen van hoop en een nieuw begin.
Over eeuwenoude iconen van Maria met Jezus op de arm en de uitleg van de gids dat Maria op alle afbeeldingen Jezus op de linkerarm houdt. Bijzonder is dat men hier in het bezit is van een icoon waarop Jezus gedragen wordt op  Maria's rechterarm.
Over de nobelprijs voor de vrede die in 2019 uitgereikt werd aan de Minister President Abiy Ahmed die wordt gezien als een grote bemiddelaar voor de vrede met Eritrea.

Na het bezoek aan het museum storten we ons weer in het drukke stadsverkeer van Addis Ababa. Helaas rijdt de rode suzuki met de tekst:”Jesus will never let you down” niet meer voor ons. Toch komen we veilig in ons hotel in Bishoftu aan.

Marty en Hanneke

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project