Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Real Madrid is de beste voetbalclub van de wereld

Vandaag starten we vroeg want we hebben een lange reis voor de boeg. We reizen inmiddels in 4 fourwheeldrives met goede chauffeurs achter het stuur. Het wordt een dag van reizen, projectbezoek en bezoek aan een natuurpark.

Onderweg is wederom veel te zien. Na een tussenstop, komen we snel bij de alternative basic education school in Adabba. Deze school is opgericht door de Evangelische Ethiopische kerk Mekane Yesu met als doel de kinderen een goede voorbereiding te geven op het reguliere onderwijs.  Het dorp heeft de grond ter beschikking gesteld en de inwoners hebben het materiaal geleverd waarmee de school is gebouwd.

We lopen naar de school toe en vragen ons af waar de kinderen zijn want we horen hen niet.  Dat is best mogelijk want in Ethiopie is er vandaag een landelijke vrije dag.  Als we binnenkomen, zitten er echter zo’n vijftig kinderen in spanning op ons te wachten. De teacher heet ons welkom en we mogen hen allerlei vragen stellen.  De kinderen hebben ook vragen voor ons. Als afsluiting zingen de kinderen een prachtig lied en op de vraag naar de beste voetbalclub van de wereld antwoordt een van de jongens: “ Real Madrid”. Indrukwekkend om te zien hoe deze kinderen met weinig middelen en geen elektriciteit werken aan hun toekomst. Ze komen zelfs op een vrije dag terug om ons te ontmoeten.

We bezoeken ook de tweede klas en één van ons overhandigt een voetbal aan de teacher van iedere klas. We praten nog even na en we horen dat de Ethiopische regering inmiddels de salariskosten van de teachers voor haar rekening heeft genomen.

Dan brengen we een bezoek aan de waterput in de buurt van de school die driehonderd gezinnen voorziet van water. Mekane Yesu schaft de waterpomp aan en de community brengt het geld bijeen voor een volgende waterpomp op een andere locatie.  Bij de waterpomp, pompt één van ons ook even en anderen testen hun spieren uit op de Jerrycans van 25 liter.

We vertrekken weer onder luid getoeter en gezwaai. Onderweg zien we grote zwermen sprinkhanen die destructief te werk gaan in het land gezien de kale struiken die ze achterlaten.  We schrikken als we de afmetingen van de sprinkhanen zien.  Het is een geluk dat de oogst in deze streek voor het grootste deel van het land is gehaald.

Na een spectaculaire reis door de bergen bezoeken we het dinshopark dat op een hoogte van 3000 meter ligt. In het park zien we de impala’s, een knobbelzwijn met jongen en de mountain nyala’s. Deze laatste dieren komen alleen in Ethiopie voor. Het regent nu en dat is voor deze regio de eerste regen sinds maanden.

Later in de auto betreuren onze mannelijke medepassagiers het dat de kinderen geen andere, Nederlandse, voetbalclub hebben genoemd. Ze erkennen echter wel dat de kinderen gelijk hadden.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project