Afrikaanse landen bereiden zich voor op coronacrisis

Nieuws

vrijdag 20 maart 2020Sinds het corona-virus zich begin januari 2020 over de wereld verspreidt, weten Afrikanen dat het virus op hen afkomt als een tikkende tijdbom. Ze volgen het verloop van de ziekte in China en Europa op de voet. Via Afrikaanse kerken en partners van Kerk in Actie krijgen we informatie binnen. We brengen u graag op de hoogte, zodat we ons verbonden voelen, voor elkaar kunnen bidden en met elkaar kunnen meeleven. Samen zijn we de kerk in actie: in Nederland, in Europa en in Afrika.

Zwakke gezondheidszorg

Op Afrikaanse continent met 1,3 miljard inwoners in 54 landen, zijn op dit moment relatief nog weinig besmettingen met het coronavirus bekend. In januari hadden slechts twee Afrikaanse landen testlaboratoria voor het coronavirus, maar inmiddels zijn dat 43 landen. Het probleem is dat elk lab maximaal 200 testkits heeft, wat volstrekt onvoldoende is voor bijvoorbeeld een land als Nigeria, waar ruim 200 miljoen mensen wonen. In veel landen is de gezondheidszorg zwak. Dat maakt dat een snelle verspreiding van de ziekte veel problemen kan opleveren.

Armen en zieken zeer kwetsbaar

Veel Afrikanen hebben andere problemen, waar ze zich zorgen over maken. Maar ze beseffen dat het coronavirus een groot gevaar is voor de meest kwetsbaren onder hen: de mensen die in ver afgelegen dorpen en in overbevolkte sloppenwijken wonen. Daar hebben ze weinig mogelijkheden om zich aan de veiligheidsrichtlijnen van hygiëne en afstand tot elkaar te houden. Daarnaast zijn er ook grote zorgen over mensen met het hiv-virus, tuberculose of die ondervoed zijn. Het is aannemelijk dat deze mensen hard geraakt kunnen worden door het coronavirus.

Economische gevolgen baren grote zorgen

Het coronavirus zal ook veel economische gevolgen hebben. Voor arme mensen zonder sociale zekerheid kan ziek worden dramatische gevolgen hebben. Geen geld op de plank betekent ook gelijk: geen eten, kinderen die niet naar school kunnen.

Jonge bevolking en klimaat

Veel Afrikaanse landen prijzen zich gelukkig dat ze een zeer jonge bevolking hebben, terwijl deze ziekte juist ouderen hard treft. Slechts 3 procent van de bevolking van sub-Sahara Africa’s is ouder dan 65, tegenover bijvoorbeeld 12 procent in China. Sommige wetenschappers denken dat het virus mogelijk niet goed gedijt in een tropisch klimaat rond de evenaar, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Maar niet alle landen hebben een tropisch klimaat. In Zuid-Afrika staat de winterperiode net voor de deur.

Ethiopië

In Ethiopië zijn zes mensen met corona-besmetting bekend. De overheid neemt nog geen specifieke maatregelen, omdat men denkt dat alles stilleggen niet werkt. Ethiopië heeft een grote bevolking van 110 miljoen inwoners, waarvan met name in het zuiden en oosten 8,8 miljoen mensen worstelen met droogte en overstromingen, tekort aan drinkwater, slechte hygiëne en zwakke gezondheidszorg. Zij zijn de kwetsbare groep die de meeste risico’s op besmetting lopen.

Ghana

Scholen, kerken en moskeeën sluiten, sportactiviteiten en grote bijeenkomsten zijn afgezegd. Ook begrafenissen, die in Ghana vaak erg groot zijn, kunnen niet doorgaan. De Ghanese overheid maakt 100 miljoen dollar vrij voor een corona-fonds.
Kerk in Actie partners Challenging Heights en AG Care hebben er last van dat ze geen onderwijs kunnen geven en scholen dicht zijn. Ook het trainingscentrum van de kerk in Noord-Ghana is gesloten. Daardoor kunnen voorgangers niet opgeleid worden. Ook de karité-boerinnen kunnen geen training krijgen over het rapen van kariténoten en het verwerken van karitéboter.

Kenia

Gonda de Haan van Kerk in Actie bezocht begin maart nog de kinderrechtenorganisatie KAACR. Bij het afscheid schudden ze de Keniaanse directeur nog hartelijk de hand, die nu schrijft: “Ik maak me geen zorgen dat we handen geschud hebben bij ons afscheid. Een ware test voor ons geloof in God. God beschermt de zijnen voor ongeluk. Op 18 maart werden 7 besmettingen gemeld. Onze president moedigt iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te werken, met uitzondering van de essentiële dienstverlening. Wij zijn toch maar naar het werk gekomen, omdat we niet met weinig zijn en net zouden verhuizen. Wel werken we op een lager pitje, omdat bijeenkomsten met meer dan 15 mensen afgelast zijn.

Er is veel aandacht voor corona in de media. Alle scholen en onderwijsinstituten zijn gesloten, vluchten afgelast. We doen in Kenia alles wat we kunnen om de verspreiding van het virus langzamer te laten verlopen. Maar dat valt niet mee, omdat zeventig procent van de bevolking afhankelijk is van openbaar vervoer en alleen inkopen kan doen op open markten, die nu afgelast zijn. De prijzen van ontsmettingsmiddelen werden verdriedubbeld en zijn inmiddels uitverkocht. Het enige goede nieuws: de kosten voor online bankieren zijn verlaagd, omdat we aangemoedigd worden liever online te betalen dan met contant geld. En de termijn om leningen af te betalen wordt verlengd.
Onze grootste zorg zijn onze kinderen, want zijn vaak als eerste de dupe. Maar we voelen de pijn nu nog niet en we bidden dat het virus niet heel snel zal komen. Bid voor ons zoals wij voor jullie allen in Nederland bidden.”

Marokko

Directeur Jean Koulagna vertelt dat hij de theologische opleiding Al Mowafaqa in de Marokkaanse hoofdstad Rabat moest sluiten vanwege corona. Studenten krijgen nu thuis begeleiding op maat. Het instituut moet alle dialoog activiteiten en conferenties voorlopig afzeggen. Zij gaan zo veel mogelijk online door in lastige omstandigheden. De studenten worden onder andere opgeleid om voor te gaan in Marokkaanse kerken, waar vooral veel christenen uit diverse landen van sub-Sahara Afrika komen: zowel studenten als (gestrande) migranten.

Oeganda

Oeganda heeft vrij veel ervaring en een goede reputatie met het weren van ebola, maar deze corona-uitbraak is van een geheel andere aard en omvang. De Church of Uganda meldt: “We zijn in Oeganda nog steeds vrij van het corona-virus dankzij Gods Genade. Onze president heeft scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen gesloten. Ook alle publieke activiteiten, kerkdiensten, parlementaire bijeenkomsten, bruiloften, begrafenissen en internationale reizen zijn verboden voor 32 dagen vanaf 19 maart 2020.

Rwanda

Dominee Celestin Nsengimana van de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda (EPR) schrijft:
“Zaterdag 14 maart 2020 werd de eerste besmetting bekend in Rwanda. Sindsdien zijn kerkdiensten en andere bijeenkomsten verboden voor de komende twee weken. Ook scholen zijn gesloten. Elke kerkelijke stroming zendt nu per radio en/of televisie een kerkdienst uit. Via Whatsapp worden gemeenteleden geïnformeerd op welke zender ze kunnen afstemmen om de dienst te volgen. Persoonlijk maakten we ons ongerust over onze dochter. Zij was in Qatar en probeerde naar Rwanda te komen. Dat was niet makkelijk. Gelukkig is ze nu op weg naar huis. In deze moeilijke tijd leven we mee met de protestantse kerken in Nederland. We geloven dat onze almachtige God ons helpt om deze epidemie zo spoedig mogelijk te boven te komen in Jezus naam, want Hij is het die ons zegt: Wees niet bang, want ik ben bij je, vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand. (Jesaja 41:10) We bidden voor jullie en voor de hele wereld. Wees sterk en moedig, omdat onze Heer ons niet loslaat.”

Zambia

De Zambiaanse regering heeft aangegeven dat alle scholen en universiteiten voor onbepaalde tijd moeten sluiten. De kerken van de Reformed Church in Zambia zijn alleen op zondag open voor een voor Zambiaanse begrippen korte dienst van ongeveer een uur. Alle andere bijeenkomsten gaan niet door, zoals gebedssamenkomsten, classisvergaderingen, vrouwendagen, jongerenkampen en de jaarlijks mars op Palmzondag. Ook is veel nadruk op handen wassen, geen grote groepen mensen samen, niet samen eten in de kerk en geen eten kopen in stalletjes langs de kant van de weg. De universiteit Justo Mwale sluit vanaf 21 maart voor onbepaalde tijd. Studenten moeten dat weekend de campus (waar velen ook wonen) verlaten en docenten mogen de hoofdstad Lusaka niet uit. Studenten vragen verontrust of de door Kerk in Actie uitgezonden medewerkers Thijs en Marike wel in Zambia blijven. Ook vragen ze: “Het virus is gevaarlijk, onze gezondheidszorg en economie zijn zwak. Bid dat het virus hier niet massaal uitbreekt. En dat Jezus naar zijn belofte met ons is.”
Lees het weblog van Thijs en Marike Blok.

Zuid-Afrika

Het aantal corona-besmettingen is in 14 dagen tijd opgelopen tot 150. De noodtoestand is uitgeroepen voor de komende drie maanden. Er is een gedeeltelijk reisverbod. Bijeenkomsten van meer dan 100 personen zijn verboden. Scholen zijn dicht. Vakanties in juni zullen een week korter zijn. Internationaal reisverkeer is uitgesteld en binnenlandse vluchten zijn beperkt. Men wordt aangeraden zo min mogelijk met openbaar vervoer te reizen. De trainingen van partner ACAT kunnen nu niet doorgaan.

Onze Zuid-Afrikaanse partner PEN die kansarme kinderen en jongeren ondersteunt meldt: “Veel van onze mensen zijn voor inkomsten afhankelijk van hun kleine informele bedrijfjes. Dat die nu voor een aantal weken moeten sluiten is een catastrofe. Bovendien hebben veel mensen die wij steunen een zwak immuunsysteem door ondervoeding, hiv of tuberculose. Velen van hen leven in overbevolkte plekken, waar ze zichzelf niet goed kunnen isoleren. Het wordt hier bovendien winter, wat een groot risico is voor daklozen die gewend zijn dan dicht op elkaar te gaan slapen. Gedenk de kwetsbare mensen van ons land alsjeblieft in jullie gebeden!”

Kameroen, Nigeria en Zuid-Soedan

Kerk in Actie ontving nog geen berichten over corona uit Nigeria, Kameroen en Zuid-Soedan. In Nigeria zijn inmiddels 12 besmettingen bekend, in Kameroen 10 en in Zuid-Soedan is niets bekend. Alle drie kampen ze met buitensporig geweld in bepaalde delen van hun land en hebben daardoor veel andere problemen aan hun hoofd.

Lees ook informatie over Azië en andere continenten.

24 maart 2020

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.