Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona in de Golf: Van een gesloten poort tot angst voor een grote ramp in de labour camps

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Ook de foto van de gesloten poort van de kerkelijke compound in Koeweit. Op een normale dag bruist het hier van de kerkelijke activiteiten. Nu zijn de kerken gesloten en is de boekwinkel van het Bijbelgenootschap dicht. En erger nog: het coronavirus is doorgedrongen in een dichtbevolkt labour camp. De coronacrisis grijpt ook om zich heen in de Golfstaten.

Het is bijna niet voor te stellen dat Wilma en ik hier een maand geleden rondliepen, zoveel bijzondere ontmoetingen hadden en met eigen ogen zagen hoe de kerk er springlevend aanwezig is. Het lijkt een mensenleven geleden. Het coronavirus was op dat moment alleen nog in Azië, en zowel in het Midden Oosten als in Nederland maakten we ons op dat moment niet zoveel zorgen. Het enige wat opviel was de totale afwezigheid van Chinese toeristen in Dubai.

Bange gedachten werkelijkheid
Hoe anders is de situatie nu. Ondanks de ongewone maatregelen die ons in Nederland allemaal tot aanpassing van ons normale ritme dwingen, dwaalden mijn gedachten toch regelmatig af naar onze vrienden in de Golfstaten. Hoe zou het met hen zijn? Als het Bijbelgenootschap haar boekwinkels moet sluiten, betekent dit een fors inkomensverlies. Zestig procent van de activiteiten wordt gefinancierd uit de omzet van de winkels. Kunnen kerkdiensten doorgaan? En waar we helemaal niet aan moeten denken: Stel dat het coronavirus om zich heen grijpt in de overvolle labour camps. Arbeidsmigranten die daar wonen kunnen geen 1,5 meter afstand nemen van elkaar en hygiëneregels als regelmatig handen wassen in acht nemen. Gewoonweg omdat ze daarvoor de mogelijkheden niet hebben. Afschuwelijk. En nu lijken die bange gedachten harde werkelijkheid te worden.

Het leven stilgezet in Koeweit
De regering van Koeweit heeft vergaande maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De nationale luchthaven is gesloten, er worden geen inreisvisa meer afgegeven. Openbare gebouwen, scholen en kerken zijn gesloten. “Het leven lijkt stilgezet,” vertelt Hrayr Jebijian, directeur van het Bijbelgenootschap in de Golf. Inwoners wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven. De gesloten poort van de kerkelijke compound zegt het al: kerkelijke activiteiten zijn stopgezet, de boekwinkel van het bijbelgenootschap is dicht.

Geen klanten in boekwinkel Bahrein
Daniel Sahana, coördinator van het Bijbelgenootschap in Bahrein, vertelt ons over de maatregelen daar: “De overheid van Bahrein heeft allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze zijn hard aan het werk om de verspreiding te beteugelen. Kerken, scholen en universiteiten zijn gesloten. Alle inwoners moeten de gegeven instructies opvolgen. Op dit moment (vrijdag 20 maart) is de boekwinkel op de compound in Manama nog open, maar er zijn bijna geen bezoekers. Op dit moment is er nog niets verkocht. We bidden voor ons allen.”

Angst en onzekerheid in labour camp Qatar
In een van de grootste labour camps in Qatar is het coronavirus doorgedrongen. Hierdoor is het dichtbevolkte kamp een virtuele gevangenis geworden voor de arbeidsmigranten die er wonen. De politie bewaakt de omtrek van een enorme zone, waardoor duizenden arbeiders vastzitten in smerige, overvolle kampen, waar het virus zich snel kan verspreiden. Niemand kan binnenkomen of vertrekken, zeggen arbeiders die in het gebied wonen. Velen van hen werken in bouwprojecten ter voorbereiding op het WK Voetbal in Qatar in 2022. In de kampen beschrijven arbeiders een sfeer van angst en onzekerheid. 'De situatie wordt elke dag erger. Werknemers van kamp 1 tot kamp 32 zitten opgesloten. Mijn vrienden die daar wonen, zijn in extreme paniek ”, zei een arbeider uit Bangladesh.

Meer leren van storytelling in de VAE
In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn op het moment van schrijven 2 doden gevallen door het coronavirus en is bij 140 mensen besmetting met het virus vastgesteld. De overheid neemt ook hier vergaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Onderwijsinstellingen, bioscopen, toeristische attracties en kerken zijn gesloten en grote bijeenkomsten zijn afgelast. Inreisbeperkingen zijn nu ook van toepassing. Toeristen, bezoekers en zakenreizigers kunnen de VAE niet meer binnen komen.

Babu Ganta runt samen met zijn vrouw Ranjini de boekwinkel van het Bijbelgenootschap in Dubai. Ook traint hij per jaar honderderden voorgangers in de hele Golf in de storytellingsmethode. Hij berichtte ons vorige week: “De verkoop in de winkel is gedaald, mensen zijn voorzichtig met uitgaven. Vanuit de kerken veel meer vraag naar losse communiebekers. Sommigen zien het als een kans midden in een ramp en kopen bijbelmiddelen - hun kantoren zijn gesloten. Ze hebben nu wat vrije tijd om naar de boekwinkel te komen. De erediensten in sommige kerken zijn afgelast. Sommige kerkleiders hebben contact met mij opgenomen om meer verhalen (van de storytellingsmethode) te leren. Andere kerkdiensten worden uitgevoerd met livestream, zodat gemeenteleden vanuit huis mee kunnen kijken.”

Voor onze veiligheid
Ook in de VAE worden de maatregelen steeds aangescherpt. Eind vorige week liet Babu ons weten dat inmiddels alle kerken op last van de overheid hun deuren moesten sluiten. Waarschijnlijk moet ook het gebouw waarin de boekwinkel gevestigd is dicht. Hij vertelt: “Het hele gebied ligt stil. Er gaan veel banen verloren omdat bedrijven hun activiteiten moeten stoppen. Anderen wordt gevraagd met behoud van salaris te stoppen met werken of juist verlof zonder salaris op te nemen. Het is een vreemd gevoel. Het nieuws van onze vrienden uit andere landen stemt niet hoopvol. Iedereen past zich aan aan de nieuwe beperkingen. Ze zijn tenslotte voor onze veiligheid.”

Bijbelverhalen delen gaat door
Babu Ganta vertelt ons ook dat het delen en vertellen van bijbelverhalen gelukkig niet stopt. Juist in deze tijd worden mensen bemoedigd en ontvangen troost uit bijbelverhalen. Voorgangers vragen hem om nieuwe verhalen te delen, zodat zij die weer - online of via een live stream - kunnen doorvertellen aan hun gemeenteleden. Dat is ook de kracht van de storytellingsmethode: bijbelverhalen worden mondeling verteld en dat kan nu doorgaan via de moderne techniek. Gods woord laat zich niet stoppen door een gesloten poort in Koeweit of inreisbeperkingen. Juist in deze tijd bieden bijbelverhalen hoop, kracht en troost.

Ter afsluiting een bemoediging die we ontvingen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten:

Shakespeare schreef zijn meesterstuk King Lear - terwijl hij in quarantaine zat,
Isaac Newton ontdekte de zwaartekracht - terwijl hij in quarantaine zat
Paulus schreef een gedeelte van het Nieuwe Testament - terwijl hij in huisarrest zat
John Bunyan schreef de Pilgrim´s Progress - terwijl hij in de gevangenis zat
Besef wat voor werk je kunt doen voor Gods koninkrijk - terwijl je thuis bent!


‘De kracht van bijbelverhalen’ is een van de projecten die centraal staan in deze Veertigdagentijd. Meer informatie over dit project op kerkinactie.nl/bijbelingolfstaten.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project