Actie Vakantietas 2020: kwetsbare kinderen hebben juist nú onze aandacht nodig

Nieuws

maandag 6 april 2020Kinderen die opgroeien in armoede in Nederland worden in deze tijd van coronacrisis extra getroffen. Ze hebben thuis vaak niet de middelen om hun schoolwerk goed te doen. Niet naar school gaan betekent je vriendjes en vriendinnetjes moeten missen. Op vakantie in de zomer zat er voor hen al niet in. Juist nu kunnen deze kinderen een verrassing goed gebruiken. Met de actie Vakantietas van Kerk in Actie kunt u hen als gemeente verrassen met een rugzak vol verrassingen.

Armoede

Van veel kwetsbare kinderen in Nederland is het niet duidelijk hoe het met hen gaat nu ze al weken thuis zitten en niet naar school kunnen.

Zorgen van thuis
"Ze kunnen niet naar vertrouwde personen, opa en oma, de voetbalcoach of de leerkracht die een knipoog geeft. Kinderen trekken zich terug als ouders het moeilijk hebben. We denken dat veel kinderen geïsoleerd zijn, maar kunnen dat niet zien," vertelde kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor heel veel kinderen is school de plek waar het 'normaal' is en ze de zorgen van thuis kunnen vergeten."

De kinderombudsvrouw roept op om kinderen die thuis hun werk voor school niet kunnen doen, juist wel naar school te laten gaan. Dat geldt ook voor kinderen die in armoede leven. Volgens Kalverboer is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan deze kinderen, bijvoorbeeld met videogesprekken. Voor kinderen die in armoede opgroeien valt dat niet altijd mee. Ze hebben bijvoorbeeld lang niet altijd de beschikking over een laptop. Kalverboer: "15 procent maakt het huiswerk niet. Je kunt verwachten dat onder die kinderen ook kinderen zitten die het thuis moeilijk hebben."

Onzekere tijd
Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal al niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie hun klasgenootjes uitvliegen naar zonnige oorden, blijven zij achter. Hoe de zomervakantie in 2020 zal gaan, is op dit moment nog onzeker. Gaan kinderactiviteiten in de zomer, zoals Vakantie Bijbel Weken of kindervakantieweken, wel door? We weten het op dit moment nog niet, het hangt allemaal af van hoe lang de maatregelen van de overheid nog zullen gelden.

Kerk in Actie organiseert nu voor het derde jaar de actie Vakantietas, samen met kerken in heel Nederland. Bij Kerk in Actie kunnen de vrolijk gekleurde rugtasjes worden besteld en deze worden vervolgens gevuld door enthousiaste gemeenteleden van kerken uit het hele land. Denk hierbij aan leuk zomerspeelgoed voor verschillende leeftijden, een tegoedbon voor een ijsje bij de lokale ijscowinkel of een toegangskaartje voor het zwembad. In 2019 deden 165 protestantse gemeenten mee met de actie en konden bijna 10.000 kinderen worden verrast met een gevulde vakantietas.

Juist in deze onzekere tijd kunnen kwetsbare kinderen wel een verrassing gebruiken. De actie Vakantietas gaat daarom ook in 2020 gewoon door. De tasjes kunnen worden besteld via de website van Kerk in Actie en worden vanaf half mei a.s. toegestuurd. De tasjes kosten 1 euro per stuk en worden geheel duurzaam en fair gemaakt in Sri Lanka. Kerk in Actie werkt hierin samen met de organisatie Fair Rebel. Op de facebookpagina van Kerk in Actie kunt u hierover meer lezen en zien hoe de tasjes op dit moment worden gemaakt.

Meedoen met uw gemeente
Met de actie Vakantietas van Kerk in Actie kunt u als gemeente kinderen in armoede in uw eigen omgeving verrassen met een rugzak vol verrassingen voor de zomervakantie. Als u de tasjes nu bestelt, ontvangt u ze tweede helft mei 2020. Alle informatie over de actie en het bestellen van de tasjes is te vinden op kerkinactie.nl/vakantietas.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.