Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Het virus dat honger heet

In Nederland ontstaat er onrust bij ZZP'ers en bedrijven, waar werk wegvalt en inkomsten dalen door het coronavirus. In Nederland zijn nog uitkeringen en een overheid die wil bijspringen. Kerk in Actie werkt in landen, waar veel mensen die mogelijk niet hebben. In veel Afrikaanse landen is een “lockdown” afgeroepen, mag men het huis niet meer uit. De uitwerking daarvan is desastreus voor arme mensen. Een duivels dilemma voor landen waar arm en rijk scherper tegenover elkaar staan dan in Nederland: tegen welk virus moet je beschermd worden? Het corona-virus of het virus dat honger heet?

Mensen vechten om rijst

Kerk in Actie partner Justina Mike, directrice van Kerk in Actie partner JPRM in Nigeria is woedend: “Met Pasen deelde ik een zak rijst uit vanuit mijn huis. Ik verwachtte ongeveer tien mensen. Binnen de kortste keren stonden er dertig mensen te vechten voor mijn deur. De buurt hielp me om mensen weg te houden, anders zou het helemaal uit de hand zijn gelopen. Ik stond er huilend bij. Mensen hebben honger en onze regering geeft miljoenen dollars uit voor de bestrijding van corona, zonder zich druk te maken over het virus dat honger heet. Onze regering is geïnteresseerd in het ontvangen van geld, maar niet in het uitdelen ervan. Waarom moeten de armen betalen voor de gierigheid van de elite? De gewone man, die de weg naar het vliegveld niet eens kent, wordt gedwongen om honger te lijden, omdat rijke reizigers het corona-virus COVID-19 ons land binnen brachten.”

Gebed voor de slachtoffers van corona(maatregelen)

God van alle mensen, maar in het bijzonder van de armen,
Wij dragen aan U op alle mensen in Nigeria, die wanhopig bidden om Uw steun tijdens de wereldwijde corona-pandemie. Behalve de dreiging van een uitbraak van het virus, moeten zij vaak arm en berooid thuis blijven. Voor de allerarmsten betekent dit verlies van arbeid en dus honger. Wees met hen allen, help de Nigeriaanse kerken aan middelen om te helpen, spaar de levens van hen die honger lijden en wanhopig roepen om eten. Wees bij alle arme mensen in de wereld, die ditzelfde lot treft. Zo bidden wij in Jezus Naam. Amen

GEEF VOOR DE SLACHTOFFERS VAN CORONA(MAATREGELEN)

In Nigeria zal de bijdrage vooral gericht zijn op:

  • voedsel
  • voorlichting en hygiëne-producten om verspreiding van het virus te voorkomen
  • lobby bij de overheid om honger en ziekte te voorkomen

Corona: rijk tegenover arm

Gelukkig ben je als je sociale afstand kunt houden,
want dan woon je in een omgeving waar het ruim genoeg is.
Gelukkig ben je als je je handen kunt wassen,
want dan heb je geld voor stromend water en ontsmettingsmiddelen.
Gelukkig ben je als veilig thuis kunt blijven
zonder in de problemen te komen vanwege honger, huiselijk geweld, eenzaamheid of depressie.
De meeste manieren om verspreiding van corona tegen te gaan,
zijn geen optie voor de allerarmsten van deze wereld.
Een ziekte die verspreid is door de rijken van deze aarde,
terwijl ze over de hele aarde vlogen,
is nu een bedreiging voor miljoenen arme mensen. 

Voedselhulp niet beschikbaar voor iedereen

Nigeria heeft 200 miljoen inwoners. De Nigeriaanse overheid deelt voedsel uit in de havenstad Lagos, waar 21 miljoen mensen wonen, maar het noorden waar Justina Mike woont ligt afgelegen....


Over dit project

Mala moest toekijken bij executies. Fatima’s kinderen zijn vermoord. Pastor Marks dorp werd in brand gestoken door de terroristen van Boko Haram. Maar ook andere gewelddadige groepen zijn actief. Zo zijn velen getraumatiseerd in Noordoost-Nigeria, waar in tien jaar tijd 20.000 mensen zijn vermoord en 4.000 ontvoerd. Totaal zijn ruim 2 miljoen door het conflict op de vlucht geslagen. Kerk in Actie biedt noodhulp om hongersnood te voorkomen en helpt christenen en moslims om hun leven samen te verbeteren.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)