Cycloonslachtoffers Mozambique bedanken voor uw steun

Nieuws

donderdag 4 juni 2020Maart 2020 werden we wereldwijd getroffen door de corona-pandemie. Ook Mozambique heeft hier nu mee te maken. Een jaar daarvoor werden 3 miljoen mensen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi getroffen getroffen door cycloon Idai. 500.000 mensen raakten dakloos, 750 mensen overleden. Kerk in Actie kon dankzij uw steun hulp bieden. Hoe gaat het nu met de mensen in Mozambique, die ook getroffen worden door de corona-pandemie?

4000 Mozambikaanse families kregen hulp

De corona-pandemie is nog niets vergeleken met wat er een jaar geleden in Mozambique gebeurde: in een paar uur tijd waren zij hun huizen, inboedel, oogst, scholen, wegen, gezondheidsposten, winkels en water- en elektriciteitsvoorziening en hun geliefden kwijt. Dankzij uw steun kon Kerk in Actie via het interkerkelijke wereldwijde netwerk 4000 families die getroffen zijn in Mozambique van hulp voorzien. Een kwart van deze families verloor vorig jaar één of meerdere familieleden. De 4000 families kregen eerst noodhulp: tenten, voedsel, drinkwater, huishoud- en hygiëne pakketten en drinkwater en tenten om het eerste half jaar te overbruggen. In september en oktober zijn zaaigoed en landbouw handwerktuigen uitgedeeld. Ook kregen mensen psychosociale hulp.

Nieuwe rampen voorkomen

Sinds december zijn we in tientallen dorpen kerkleiders, ambtenaren en dorpscomités gaan trainen om nieuwe rampen te voorkomen. De dorpsbewoners worden voortaan op tijd geïnformeerd worden door de Mozambikaanse overheid voor zowel droogte als overstromingen en cyclonen. De meeste kwetsbare mensen kregen hulp om stevigere huizen te bouwen, die minder gevoelig zijn voor cyclonen en overstromingen.

Cycloonbestendige groenten verbouwen

In de afgelopen maanden kregen de dorpsbewoners hulp om andere gewassen te gaan verbouwen. De dorpscomité’s hebben vier velden van tien hectare aangelegd met meer dan 25.000 ananas-stekken. Ze hebben tussen de ananas cassave geplant en bonen en knolgewassen gezaaid. Ze bouwden nu drie kwekerijen met ongeveer 10.000 zaailingen van cashewbomen. Al deze gewassen zijn veel beter bestand tegen cyclonen, droogte en overstromingen, zodat de families in de toekomst minder zwaar getroffen zullen worden.

Corona in Mozambique

In Mozambique zijn maar weinig mensen ziek geworden door corona. Mensen hebben vooral veel last van alle preventieve maatregelen om een virusuitbraak te voorkomen. Mensen moeten thuis blijven, afstand houden, handen wassen. Scholen, kerken, winkels en bedrijven zijn dicht en er is nauwelijks openbaar vervoer. Voor veel mensen is het daardoor heel moeilijk om geld te verdienen, waardoor ze hongerig, kwetsbaar en getraumatiseerd zijn. Van april tot juni ontvangen de armsten mensen 40 euro, waarmee ze zelf voedsel en andere noodzakelijke artikelen kunnen kopen. Help een stille coronaramp voorkomen, ook in Mozambique.

Bedankt voor uw steun

De Mozambikaanse overheid is nog steeds bezig om de wegen en bruggen te herstellen. Ook moeten er nog veel scholen, water- en elektriciteitsvoorziening gerepareerd worden. Maar de getroffen families bedanken u hartelijk voor uw steun.

Cycloonslachtoffers Mozambique bedanken voor uw steun in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.