Hervormde Gemeente Hierden is 300ste Groene Kerk

Nieuws

dinsdag 23 juni 2020De Groene Kerken-beweging van Kerk in Actie, Tear en Maatschappij van Welstand verwelkomt deze maand haar 300ste deelnemer: de Hervormde Gemeente Hierden. Vooral de laatste jaren groeide het netwerk hard, met gemiddeld één nieuwe aanmelding per week. ‘Milieu en klimaat is voor steeds meer kerken een belangrijk onderwerp’, zegt Matty van Leijenhorst, coördinator van GroeneKerken.

Wat deed de kerk in Hierden?

De Hervormde Gemeente Hierden met twee wijkgemeentes en 1300 leden is het nieuwste lid van de beweging. Moeten we niet meer met duurzaamheid doen, vroegen steeds meer Hierdense gemeenteleden zich af. De kerkenraad in Hierden ging ermee aan de slag: ze plaatste zonnepanelen op het dak van de kerk, installeerde energiezuinige ledverlichting, schenkt fairtrade koffie en thee schenken, maar ging daarnaast ook thema-avonden organiseren (zoals over klimaatverandering) en geeft iedere week een duurzame tip in de zondagsbrief. Kerkrentmeester Marnix van der Velden: "Je kunt als kerk zelf iets doen, maar de impact is veel groter als alle 1300 huishoudens duurzamer gaan leven. En als die mensen het in hun omgeving weer doorvertellen is het sneeuwbaleffect nog groter."

Zorg voor Gods schepping

GroeneKerken is opgericht om kerken te stimuleren hun verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor de schepping. Geloof en verduurzaming hebben alles met elkaar te maken, volgens de beweging. Van Leijenhorst: ‘Voorzichtig aan beseffen kerken dat zorg voor de schepping een verantwoordelijkheid is van iedereen. Het is dan fijn dat een kerk zich kan aansluiten bij een netwerk om advies te krijgen. Zo kunnen kerken elkaar inspireren, aanmoedigen en leren van ervaringen van anderen.’

Verbreden en verdiepen

Elke kerk of geloofsgemeenschap die zich aansluit, belooft elk jaar minstens één groene stap voorwaarts te doen. Van Leijenhorst: "We weten nu al dat als kerken ervoor kiezen om Groene Kerk te worden, het op veel gebieden in en om de kerk een positieve invloed heeft. Dat effect willen we graag laten zien en versterken. Het gaat niet alleen om méér kerken in het netwerk, maar we willen ook die kerken die al meedoen laten nadenken hoe ze hun groene acties kunnen verdiepen. Zodat het meer is dan alleen zonnepanelen op het dak."

GroeneKerken is een samenwerking van Kerk in Actie, Tear, Maatschappij van Welstand. www.groenekerken.nl

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.