Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Verse broodjes: een sprankje licht in zwaar bestaan

Je woont al jaren in een oud tentje in een vluchtelingenkamp in je buurland. Je weet niet of je je familie en vrienden ooit weer terugziet. Of je huis er nog wel staat. Voor miljoenen Syriërs de harde realiteit. Ze wonen al jaren in armoedige omstandigheden in overvolle kampen in Jordanië en Libanon. Kerk in Actie partner DSPR doet wat ze kan om ze te helpen. “Onze vrijwilligers staan dag en nacht klaar om de meeste kwetsbare mensen te ondersteunen.”

De Syrische bevolking lijdt al bijna 10 jaar onder een extreem gewelddadige burgeroorlog. Miljoenen Syriërs zijn gevlucht en verblijven voornamelijk in buurlanden als Turkije, Libanon en Jordanië. De vluchtelingen daar leven in extreme armoede in overvolle vluchtelingenkampen.

Kwetsbare gezinnen

Kerk in Actie steunt via het ACT Alliance-netwerk kerken en kerkelijke organisaties in Libanon en Jordanië. Zij ondersteunen ontheemden waar ze kunnen. Partnerorganisatie DSPR helpt kwetsbare families in het vluchtelingenkamp bij Al Husn, in het noorden van Jordanië. De coronacrisis trekt ook hier zijn sporen. In dit gebied werden de meeste bevestigde coronabesmettingen in Jordanië vastgesteld.

Soms zijn er zomaar van die momenten die het waard zijn om gedeeld te worden. Het overkwam Eman, vrijwilligster bij het DSPR centrum in Al Husn. Op een rustige zondagochtend rinkelt haar telefoon: een van de vrouwen uit het kamp is aan de lijn. Ze valt met de deur in huis: “Ik heb een zak tarwemeel van 50 kilo die ik graag wil doneren om kwetsbare gezinnen in Al Husn te helpen. Ik zal ervoor zorgen dat de meel rond 14 uur bij jullie kantoor wordt gebracht. Tot ziens!”

Broden bakken

Eman weet dat het tijd is voor actie. Na het telefoontje belt ze direct drie andere vrijwilligsters en vraagt ze zo snel mogelijk naar het centrum te komen. Enthousiast loopt ze zelf ook, met handschoenen aan en masker op, zo snel als ze kan naar het centrum. Als jonge moeder met drie kinderen weet ze wat het betekent als je zo´n extraatje krijgt voor je gezin. Binnen mum van tijd zijn alle vrouwen bij het centrum. Onderweg dachten ze al na over wat ze kunnen doen met de zak tarwemeel. “Misschien kunnen we de meel verdelen in porties van 2 kg,” oppert een van de vrouwen, “zodat we veel families in nood kunnen helpen.” Eman heeft een ander idee: “We kunnen er ook samen broden van bakken en deze uitdelen tijdens het 'breken van het vasten' vanavond in het kamp?" (Tussen zonsondergang en zonsopgang mogen moslims tijdens de Ramadan wel eten). Iedereen stemde enthousiast in met dit plan.

Warm en vers

Terwijl de vrouwen reikhalzend uitkijken naar de aankomst van de meelzak in het centrum, halen ze snel de andere benodigdheden voor het bakken. De een haalt olie en gist in de winkel, een ander maakt alle containers klaar om straks te kunnen mixen, weer een ander haalt kleine zakjes om de broden in te pakken. Eman verwarmt intussen de oven voor. Nadat de meel is bezorgd gaan de vrouwen direct aan de slag met het maken van het beslag. “We wilden de broden bakken en ze daarna direct bij de families brengen,” vertelt een van de vrouwen, “dan zijn ze nog warm en vers.”

Dit is zomaar een voorbeeld van de hulp die DSPR biedt aan kwetsbare families in het vluchtelingenkamp in Al Husn. “We zijn erg trots op onze vrijwilligers die elke kans aangrijpen om anderen te helpen, vooral de meest kwetsbaren,” vertelt directeur Fares Swais. “Dit is een voorbeeld van de DSPR-spirit, we proberen in de kampen zo veel mogelijk mensen bij te staan.”

 

Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Eigen bedrijfje biedt jongeren in Libanon inkomen én hoop