Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De beste plek

Vierdejaars student Naomi weet het zeker: ‘waar de Geest je leidt is de beste plek’. Ik schrik ervan. Want ik ben in Nederland en zou liever in Zambia zijn. Volgens Naomi ziet de Geest dat dus anders.

Paulus en Silas

Met de vierdejaars studenten staan we stil bij de leiding van de Geest in Handelingen 16:6-15. Paulus en Silas zijn vol goede moed op weg om jonge christenen in Noord-Turkije te bemoedigen. Een goed plan! Maar de Geest stopte hen tot twee keer toe. Hij stond hen niet toe het evangelie in Asia te verkondigen (vs 6). Toen ze daarop plannen maakten het evangelie in Bitynie te laten klinken verhinderde Hij ook dat (vs 7). Stel je voor! Heb je honderden kilometers gelopen en dan dit.

Vertrouwend wachten

Wat ons opvalt is dat Paulus en Silas vertrouwen op de leiding van de Heilige Geest. Ze doen niet wat hen goed lijkt, ze laten zich wegwijs maken door de Geest. Ook valt op dat er een tijd is dat ze niet weten wat God wil dat ze doen, een tijd van zoeken, van tasten en van wachten. Soms is niet meteen duidelijk wat God van je wil. Dat is absoluut niet makkelijk, onzekerheid vreet energie. Soms moeten we wachten. Houden we dat vol? Blijven we dan op de Geest vertrouwen?

Eerste vrucht

Dan is daar die droom, het visioen waarin een man uit Macedonië Paulus smeekt: ‘steek over en help ons’ (vs 9). Nu is het duidelijk wat de Geest toen in gedachten had: geen bestaande gemeenten versterken maar nieuwe gemeenten planten. Paulus en Silas aarzelen geen moment, ze gaan. Binnen de kortste keren is Lydia de eerste vrucht van Gods werk in Europa! (vs 14). Waarop Naomi zei: ‘waar de Geest je leidt, is de beste plek’.

Tijd van vakantie

Ik ben het graag met Naomi mee eens. Maar geloven dat Nederland voor mij nu de beste plek is, is lastiger. Toch wil ik het leren. Deze lesperiode zit er op en teruggaan naar Zambia is nog te onzeker. Blijkbaar gunt de Geest ons nu een tijd van vakantie, met kinderen, familie en vrienden in de buurt.  

Rev. Naomi Daka: Even een selfie met een medestudente.

 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project