Bescherming tegen sprinkhanenaanval

Persoonlijk verhaal

dinsdag 22 september 2020'Ik stond op het punt flauw te vallen toen ik de vliegende vijanden over mijn katoenveld zag vliegen. Ze storten zich op de gewassen en ik realiseerde me dat ik snel moest handelen om de kwetsbare gewassen te beschermen!Ē, vertelt Ghulam Fatima. Zij leidt een duurzaam landbouwbedrijf in Pakistan. Dat is een bijzondere positie voor een vrouw in Pakistan.

Fatima bestrijdt de sprinkhanen

Fatima is 43 en doorbreekt veel barrières in een traditioneel door mannen gedomineerde agrarische samenleving. Ze runt haar landbouwbedrijf met een aantal andere vrouwen. Ze heeft via de Pakistaanse organatie REEDS de online training gevolgd hoe je om moet gaan met een sprinkhanen aanval. “Nadat ik de sprinkhanen zag, heb ik gelijk gebeld naar het speciale informatie centrum van REEDS. Binnen een half uur waren ze bij mij met een pesticide spray om de gewassen te beschermen. Ondertussen waren wij al gestart met de eerste handelingen om de sprinkhanen te verdrijven, door met trommels lawaai te maken in het veld om ze op te jagen. Ook dorpsgenoten en kinderen hebben daarna geholpen om de gewassen te besproeien.”

Beperkte schade

Doordat Fatima van tevoren wist wat ze moest doen en de gewassen zo snel beschermd konden worden met de spray, is de schade heel beperkt gebleven. Door de spray is slechts 10% van de gewassen beschadigd, terwijl 40% van de gewassen uit naburige dorpen volledig is vernietigd door de sprinkhanen omdat daar de spray niet beschikbaar was. “Door de juiste middelen en de online training is 87 hectare katoen, 46 hectare voer en bijna 4 hectare groenten van mijn dorp bewaard gebleven tijdens deze sprinkhanen aanval!”

Helpt u mee de sprinkhanen in Pakistan te verjagen? Geef aan Actie Sprinkhaan.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.