Een belangrijk getuigenis van hoop

Nieuws

woensdag 16 september 2020Bij de najaarsactie 'Bouw de kerk in SyriŽ weer op' reflecteert ds. Renť de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, op onze verbondenheid met de kerken in SyriŽ. "Zij hebben niet alleen onze support nodig, maar leren ons ook iets: wat het betekent om hoopvol te leven. Niet vanuit optimisme, maar vanwege het geloof in de opstanding van Jezus uit de dood."

‘Als u mij vraagt of ik hoop voor de toekomst heb, dan weiger ik daarop te antwoorden.’ Geprikkeld reageerde ds. Mathilde Sabbagh op een goedbedoelende interviewer die wilde weten of zij nog hoop heeft voor Syrië. Het valt immers vast niet mee om dominee te zijn van een kerk in het noorden van Syrië waar 35 van de 50 gezinnen door de oorlog vertrokken zijn. Hoe blijf je in zo’n situatie hoopvol? 

Het antwoord van ds. Sabbagh: ‘Als christenen zijn wij mensen van de hoop. We kunnen onze identiteit niet veranderen, alleen omdat we in tijden van oorlog leven. Hoop is wie we zijn. en als wij Hoop zijn, bieden we nog steeds waar de wereld gebrek aan heeft. (...) De kerk is de plek van de hoop, van de opstanding van Jezus. Daar moeten we naar terug en dat doen we ook.’

Verbondenheid

Deze week vraagt Kerk in Actie opnieuw aandacht voor de najaarsactie ‘Bouw de kerk in Syrië weer op'. Ook vorig jaar voerde Kerk in Actie deze actie. Dit jaar is de actie niet minder noodzakelijk. Nog steeds waren de spoken van militaire machthebbers, economische belangen en oorlogsgeweld rond in Syrië. Zusters en broeders lijden zwaar onder dit geweld. Velen zijn slachtoffer geworden of gevlucht naar veiliger oorden.

Toch gaat het in deze actie niet alleen om gebed en geld. Het gaat niet om eenrichtingsverkeer van ons naar hen, maar om een wederzijdse relatie tussen christenen die allen deel zijn van het ene lichaam van Christus. Zij kunnen niet zonder elkaar.

De kerken in het Midden-Oosten hebben de support van andere kerken, ook uit Nederland, nodig. Wij kunnen niet zonder het getuigenis van de hoop van christenen uit het Midden-Oosten. Zoals dat van ds. Harout Selimian. In de puinhopen van Aleppo geeft hij hoop, door o.a. noodhulp te bieden aan christenen en moslims. 

Of dat van de kleine protestantse kerk van Libanon. Met eigen ogen zag ik tijdens mijn bezoek 2 jaar geleden hoe zij in de Bekaa-vallei zich inzetten voor de meest kwetsbare Syrische vluchtelingkinderen. In kleine ‘schooltjes’ leren zij de kinderen taal, rekenen en zichzelf verzorgen. Hun hoopvolle toewijding ontroerde mij.

Wat het betekent hoopvol te leven kunnen we leren van christenen uit het Midden-Oosten. Hoop ‘als gerichtheid van de geest, voorbij de horizon verankerd’ (Václav Havel). Hun getuigenis is een indrukwekkende illustratie van wat Petrus bedoelt als hij christenen typeert als mensen van hoop (Petrus 1:3). Niet vanwege hun optimisme, maar vanwege hun geloof in de opstanding van Jezus uit de dood.

Mijn hoop is dat door mee te doen aan deze actie ook uw en mijn hoop wordt versterkt!

- scriba ds. René de Reuver

Steun de kerk in Syrië

Bouw de kerk in Syrië weer op’, zo heet de driejarige campagne die Kerk in Actie in 2019 is gestart. Geef op 20 september tijdens de collecte of maak een gift over op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie in Utrecht o.v.v. Noodhulp Syrië.

>>kerkinactie.nl/najaarsactie

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.