Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een nieuw kamp dat niemand wil

Door meerdere branden is vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos verwoest. Op het eiland is de noodtoestand uitgeroepen. Duizenden migranten zijn gevlucht, maar kunnen nergens heen. ‘Mensen willen weg van Lesbos,’ aldus Alice Kleinschmidt van Kerk in Actie partner Borderline op Lesbos.

Alice: “Het is de meest verschrikkelijke situatie die ik me ooit heb kunnen voorstellen. Duizenden mensen op een snelweg van 3 kilometer, tegengehouden door de politie. Er is een nieuw kamp gebouwd, met veel slechtere condities dan er in Moria waren. Kinderen, vrouwen, mannen zonder eten, alles door slechte coördinatie. Het leger is hier ook, er zijn doorlopend protesten van migranten, de politie gebruikt traangas om demonstraties te stoppen. Mensen willen weg van Lesbos, weg van deze afschuwelijke situatie. Een baby van pas 20 uur is naar Athene overgebracht omdat ze traangas had ingeademd.”

Kamp zonder voorzieningen

“Het nieuwe kamp ziet eruit als in een slechte film: direct naast de zee, in hetzelfde gebied als waar mensen nu verblijven. Journalisten mogen er niet komen. De plek is een militaire basis waar eerder schietoefeningen werden gedaan. Iedereen die erin gaat, mag er niet meer uit. Daarom willen velen er niet naar toe. Het is ook een tijdelijk kamp, zonder water of elektriciteit. Er is gewoon helemaal niets! Er staan tenten, één meter van elkaar af, voor 6 of 10 personen. Het wordt een kamp voor 3.000 mensen zeggen ze hier. Inwoners van Lesbos weigeren een nieuw kamp te accepteren, er is hier als het ware een sociale bom ontploft. Ik weet niet waarom Europa dit eiland, zowel bewoners als migranten, zo laat lijden. Dokters zeggen dat mensen op straat nu hun medicijnen niet krijgen (zoals insuline etc.). Het is maar een kwestie van tijd tot we ergere berichten gaan horen. Ook hulpverleners en artsen mogen niet naar de migranten toe. Hoofdwegen naar de stad, veel grote winkels en belangrijke diensten zijn afgesloten door de politie. Het is een nachtmerrie hier, een kwestie van tijd tot de boel ontploft.

Kledinghulp temidden van spanningen

Vanuit Borderline hebben we kleding geleverd aan organisaties die in het kamp de distributie doen. En we steunen een van onze leraren die in het kamp les geeft aan kinderen die daar zitten, zelf een vluchteling, maar dat is alles. Hier en daar komt de lokale bevolking samen en schreeuwt tegen NGO's of vluchtelingen. Eén van de schepen die mensen moesten opnemen, werd geblokkeerd door de lokale bevolking. Het is echt ongelooflijk.

Een nieuw kamp dat niemand wil

“Ik hoop en bid dat Duitsland of welk ander land dan ook, ermee instemt de vluchtelingen op te nemen. Meer dan twee á drieduizend mensen, minder dan 30% van de vluchtelingen, passen niet in dat kamp! De nieuwe tijdelijke site is een ramp. Over een maand begint het te regenen en de wind zal er super koud zijn. Alleen de massale inzet van leger en politie kan mensen dwingen om naar dit kamp te gaan, een gesloten nieuw terrein waar niemand vrijwillig naar toe gaat, en dat ook de lokale bevolking niet wil.”

Wat kunnen we doen?

Zoals Alice aangeeft is het vooral nodig om het hotspot-beleid te stoppen. Wanneer al vluchtelingen op de eilanden moeten worden opgevangen, dient deze opvang humaan te zijn. Mensen mogen niet opgesloten worden, maar moeten toegang houden tot voorzieningen buiten het kamp. Hulpverlening mag niet onbedoeld meewerken aan het creëren van een nieuwe gevangenis.

Als lid van de Europese Unie is Nederland er mee verantwoordelijk voor dat deze situatie kon ontstaan, door het tekenen van de ‘Turkije-deal’ (vluchtelingen en migranten worden opgevangen op de eilanden) en de Dublin-overeenkomst (eenmaal in Europa moet je je asielaanvraag afwachten in het eerste land waar je aankomt). Roep daarom de Nederlandse regering op meer Europese solidariteit te tonen en meer minderjarigen vluchtelingen op te nemen:

Start een lokale petitie

Eerdere berichten:

Protestantse Kerk teleurgesteld over Griekenland-deal coalitie (11 september)

Brand Moria: Europa en Nederland moeten verantwoordelijkheid nemen (9 september)

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)