Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dankzij landbouwtraining kan Evariste zijn gezin weer voeden

Evariste uit Rwanda is getrouwd en heeft drie kinderen. Sinds hij de landbouwtraining van de Rwandese zusters volgde, kan hij zijn gezin beter onderhouden. “Wij kunnen nu leven van de opbrengst van het land. We verdienen extra geld door groenten te verkopen. Daardoor kunnen we nu de ziektekostenverzekering en de school voor de kinderen betalen, zorgen dat er elektriciteit is in ons huis, en geld opzij leggen voor moeilijke tijden.”

Wat heeft Evariste allemaal geleerd bij de training?

Evariste wijst naar de akkers die trapsgewijs vanaf de groene helling naar beneden lopen: “Als we hier geen terrassen zouden maken, zou het water meteen wegspoelen. En de vruchtbare grond ook.” Hij toont smalle geultjes langs de akkers, een door de boeren zelf aangelegd irrigatiesysteem. Ze zijn aangesloten op een meertje verderop, zodat er ook in droge tijden water is voor de planten. Op een van de akkers laten een man en een vrouw met een lange slang rijkelijk water vloeien, dat uit een sloot wordt gepompt. Hier worden aubergines, aardappels, paprika’s, bieten, bonen, uien en tomaten verbouwd. Evariste werkt samen met achttien andere boeren, die hier allemaal hun eigen stuk land hebben. “We helpen elkaar waar nodig en kopen soms samen zaad in.”

Eerst verbouwde Evariste alleen zoete aardappels en bananen. Inmiddels staat er veel meer op zijn land. “ Vroeger gingen veel planten dood door ziekten. Ik weet nu hoe belangrijk het is om meer soorten te verbouwen en gewassen te laten roteren. Als we bijvoorbeeld de uien geoogst hebben, planten we op die plek weer iets anders. Op die manier krijgen ziekten minder kans. Ook kan ik ziekten nu beter herkennen en behandelen.”

Proefboerderij

Evariste heeft dit geleerd bij het trainingscentrum van de diaconessen. Op eigen grond staat een trainingscentrum met een proefboerderij, waar van alles groeit: bananenbomen, koffiestruiken, ananasplanten, sinaasappelbomen. Binnen in een donkere kamer liggen stapels zakjes vol donkere grond met een witte laag: champignons in wording. Alle boeren krijgen na de training zo’n zakje mee. Ze kunnen dan zelf besluiten of ze champignons willen kweken. In een kleine stal staan vier koeien: elke koe geeft 8 liter melk per dag. Hier leren boeren om met koeien om te gaan.

Wie bomen plant houdt meer regen vast

Verderop staat een boomkwekerij. Hier leren boeren dat bomen hun grond kunnen beschermen tegen erosie, en welke soorten goed samengaan met de gewassen op hun akkers. Het groene Rwanda staat bekend als het land van duizend heuvels, maar veel bos is verdwenen in dit dichtbevolkte land. Die heuvels zijn vooral groen door akkers met wat bananenbomen. De cursisten krijgen een duidelijke boodschap mee: hoe meer bomen je plant, hoe beter die de wind tegenhouden en hoe groter de kans op regen.

Brede training en langdurige steun

In de training komen ook andere aspecten van het leven aan de orde: hoe ga je om met geld, hoe ga je om met elkaar, de verhouding tussen man en vrouw, seksueel overdraagbare ziekten en de rol van vrouwen. Na de training blijven de zusters de boerengezinnen adviseren.

  • Voor 160 euro kan 1 boer(in) getraind worden.

Dankzij uw steun kunnen meer Rwandese boeren en boerinnen zoals Evariste door de zusters getraind worden.

Over dit project

In het kleine dichtbevolkte Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. De grond is vruchtbaar, maar omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Al veertig jaar leren Rwandese diaconessen arme gezinnen hoe ze zo efficiënt mogelijk voedsel kunnen verbouwen en hoe ze samen kunnen sparen en investeren.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Met zusters werken aan gezond eten