Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hong Kong: oude banden en nieuwe verbondenheid

In de eerste dagen van oktober kwamen het nieuwe en oude Hong Kong op een bijzondere manier samen. Op 1 oktober werd China’s belangrijkste feestdag gevierd: De Dag van de Revolutie (van 1949) geldt ook in Hong Kong als een nationale dag, met vuurwerk en al.

Op de avond van diezelfde dag begon dit jaar (toevallig) het Midherfstfestival, een van de belangrijkste traditionele feesten volgens de Chinese (maan)kalender, met vooral veel lampionnen (licht), maancakejes (rond) en drakendansen (voorspoed). Een familiefeest bij uitstek, families zijn tot laat in de avond bij elkaar om samen te eten en te vieren, de dag daarop is een vrije dag.

Het hoort een beetje bij Hong Kong, die mengeling van politieke actualiteit en oeroude tradities. De eerste aanblik van de stad is die van een metropool vol leven en drukte, maar dit jaar is de stad een metropool van onzekerheid en stilte. Vanaf 1 juli jl is de nieuwe veiligheidswet van kracht geworden die in praktijk betekent dat het openbare leven in Hong Kong onder directe controle van de regering van China valt. Dat betekent in feite dat iedere vorm van eigenheid, cultureel en politiek-maatschappelijk, onder curatele staat. Hong Kong is nu niet veel meer dan een ‘gewone’, relatief kleine, Chinese stad geworden en niet langer een stad met autonomie, zoals dat was afgesproken onder het principe ‘Een land, twee systemen’, waarbij er in Hong Kong bepaalde democratische- en burgerrechten gewaarborgd waren. We zijn blij en dankbaar dat we in deze spannende tijden nauw en vrijwel dagelijks contact kunnen hebben en houden met het Luthers Theologisch Seminarie (LTS). Contact met collega’s, met studenten, met  vrienden en kennissen.

Tjeerd heeft in de maanden februari tot en met mei via Zoom wekelijks les gegeven aan een groep van twaalf studenten. Een bijzondere, inspirerende en leerzame ervaring. Ook via Zoom was er het doctoraal examen van Pausa Gam Ja, een student uit Myanmar die door Tjeerd begeleid werd, over het missionair kerkzijn van de Baptistenkerk in Kachin State. Hij schreef een mooie scriptie, als aanzet tot een theologie van bevrijding, in de context van culturele en politiek-maatschappelijke onderdrukking.

Het is mooi dat door de moderne communicatiemiddelen, waarmee men in China al sinds jaar en dag vertrouwd is, we deze contacten kunnen onderhouden, maar natuurlijk is er wel een eind gekomen aan onze directe betrokkenheid bij het LTS. Het is fantastisch dat per november a.s. Robert Doornenbal als docent aan het LTS van start gaat met een eerste intensieve cursus Missionair Leiderschap. Vooralsnog via het onvolprezen Zoom, later hopelijk in een meer fysiek contact en aanwezigheid. We wensen Robert en Margreet alle goeds en Gods zegen toe. Het is belangrijk dat zij de draad oppakken die nu alweer tien jaar geleden door Bas en Henny Plaisier met LTS en Hong Kong begonnen is.

De verbondenheid van Kerk in Actie met het LTS en de kerken in Hong Kong en China is wat ons betreft van groot belang. Dat heeft alles te maken met de strategische plek die Hong Kong is en het internationale en oecumenische karakter van het LTS. Hong Kong heeft, ook in de veranderende omstandigheden na 1 juli, een unieke positie tussen Europa en China, zeker als het gaat om kerkelijke partnerschaps-relaties. Op het LTS komen die verschillende werelden samen, niet alleen die van Hong Kong en China, ook studenten uit de diverse Zuidoost-Aziatische landen kunnen er terecht voor een vervolgopleiding. Het LTS verzorgt immers theologisch (dag- én avond)onderwijs voor lokale en internationale kerken in Hong Kong, bevordert faculty development van de kerk in China (promotiestudies van docenten en ook bijvoorbeeld cursussen diaconaat, waar grote vraag naar is) en kerken in met name Myanmar en Indonesië.

Die verbondenheid, via LTS, met kerken en christenen in China zal de komende jaren alleen maar in belang toenemen. Juist nu, met een China dat zich op het wereldtoneel
steeds assertiever opstelt, zijn de kerkelijke en persoonlijke banden die Kerk in Actie heeft opgebouwd in Hong Kong, in China en de regio zeer waardevol. Het is zaak daar
zorgvuldig en met beleid mee om te gaan. Wij blijven natuurlijk verbonden met Hong Kong, die stad die ons in de vijf jaren dat er mochten wonen en werken lief is geworden. We blijven de gebeurtenissen van dag tot dag op de voet volgen. Want wat er in Hong Kong, nog altijd het scharnierpunt tussen oost en west, gebeurt, is van invloed op betrekkingen wereldwijd. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de betrekkingen van Kerk in Actie. Het is goed dat er relaties zijn en blijven bestaan met de kerken in Hong Kong en China. Zij maken ons bewust van het wereldwijde perspectief van het Lichaam van Christus waarvan we samen deel uitmaken.

Leusden, 10 oktober 2020.
Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

Op deze foto: Robert en Margreet Doornenbal

First steps

Man. Siu. Aung. Shek. Hellen. Ray. Lu. Dwe. – Dit zijn de (voor)namen van de acht mannen en vrouwen die zich hebben ingeschreven voor de cursus Pastoral Leadership & the Mission of the Church. In november hoop ik met hen een (digitale) learning community te vormen: van elkaar leren, elkaar aanscherpen en bemoedigen, samen iets ervaren van Gods wereldwijde, veelkleurige mozaïek dat we kerk noemen.

Mijn streven is ook de highlights uit de onderlinge interactie te delen in een latere blog. En als er genoeg aanmeldingen zijn, komt er in maart 2021 een vervolg.
Met de opzet zoals ik die hierboven beschrijf, kun je eigenlijk niet zeggen dat ik in ‘de voetsporen’ treed van Tjeerd. Ik zet de eerste stapjes op een smal weggetje dat zich
mogelijk later verbreedt. Maar door onverwachte ontwikkelingen zou mijn ‘spoor’ zomaar weer uitgewist zou kunnen worden. Intussen ben ik blij dat Tjeerd en Kathleen
verbonden blijven met Hongkong en met de vele mensen die zij hebben leren kennen via het Luthers Theologisch Seminarie. Ik heb veel van hen geleerd en dat blijf ik graag doen! Ook hebben Margreet en ik genoten van de verhalen van Tjeerd tijdens onze wandelingen in Hongkong, vorig jaar november.

Het zwaartepunt van mijn eigen werkzaamheden ligt in Houten, waar ik als voorganger werkzaam ben (voor een indruk, zie dit filmpje). Margreet werkt als corrector van een krant, een magazine en boeken. En ik prijs mezelf gelukkig dat ze mij ook corrigeert, want dat heb ik nodig :). Tot zover deze eerste, korte kennismaking van onze kant. Als je meer wilt weten en op de hoogte wilt blijven van hoe dingen zich ontwikkelen, please stay posted. We groeten jullie met de groet van Franciscus van Assisi: vrede en alle goeds.

Houten, 10 oktober 2020,
Robert en Margreet Doornenbal

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project