Persoonlijk verhaal Het verhaal van Rasha
Elke week doet Rasha boodschappen bij het Voedselloket. Een uitkomst voor haar en haar gezin.
De Protestantse Kerk in Almere staat samen met andere kerken mensen in (financiële) nood bij met praktische hulp, waaronder een sociale supermarkt. Hier krijgen klanten niet een standaard voedselpakket, maar een persoonlijke pas om boodschappen te doen die aansluiten bij hun behoefte en gezinsgrootte.
Een groeistad als Almere biedt veel nieuwe mogelijkheden op kerkelijk gebied. Er ligt nog weinig vast. Tegelijk is Almere een jonge stad waar samenhang ontbreekt en veel armoede en werkloosheid voorkomt. De diaconieën van de verschillende wijkgemeenten verzetten veel werk, maar diaconaal vermogen is er nauwelijks.
De protestantse gemeente vraagt steun voor een vernieuwende aanpak om armoede effectief te bestrijden. Zo heeft de diaconie het voedselloket omgebouwd naar een 'sociale supermarkt'. In plaats van een standaard voedselpakket kunnen klanten met een pasje zelf voedsel uitzoeken en 'kopen'. Zie verder onder ‘meer informatie’.
U kunt dit werk steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'D 050122' of doneer online. Hartelijk dank!
De sociale supermarkt in Almere is een van de projecten die centraal staan in de 40dagentijd 2018. Bekijk hier het collectefilmpje:
Voorkant collectefolder ¨Kerken Almere runnen een sociale supermarkt¨ - zondag 11 maart 2018:
De protestantse gemeente Almere is innovatief in haar armoedebestrijding. Zij werkt via het zogenaamde ‘voedsel – voor zorgprincipe’. Als mensen bij het voedselloket aankloppen, vinden ze gelijk aansluiting in een netwerk van zorgaanbieders en andere sociale projecten. Dat maakt dat klanten gemiddeld maar 3 maanden gebruik maken van het voedselloket en er structureel iets gedaan wordt aan de situatie (maatschappelijk en financieel) waarin zij verkeren.
Tegelijk werd het bij het voedselloket duidelijk dat het loket ook nadelen heeft: de klanten krijgen een standaardpakket basisboodschappen en zijn niet actief bij het gebeuren betrokken. Een supermarkt waar de klanten met een persoonlijk pas zelf boodschappen kunnen doen, ondervangt dit. Er werd een pand aangekocht en in juni 2012 werd de sociale supermarkt geopend onder de naam VLA Super (VLA=voedselloket Almere). Hier kunnen klanten met een eigen kaart hun levensmiddelen ‘kopen’. Binnen een eigen maandbudget kunnen boodschappen worden gekocht die afgestemd zijn op eigen voorkeur en gezinsgrootte. Ook kunnen klanten meedraaien in de super en wordt op deze manier een zinvolle dagbesteding geboden.
Om de VLA Super goed gevuld te houden, organiseert het Voedselloket supermarktacties. Vrijwilligers staan in drie verschillende supermarkten in Almere en vragen klanten iets extra's te kopen voor het Voedselloket.
Andere hulpprojecten van de diaconie zijn onder andere:
Klanten van de VLA Super kunnen gratis kleding en speelgoed uitzoeken. Het kledingloket zit in hetzelfde gebouw als de supermarkt.
Tweedehands goederen zijn handig als je krap bij kas zit. Maar er zijn ook mensen die zelfs geen geld hebben voor deze kringloopgoederen. De diaconie heeft voor deze mensen een meubel- en witgoedloket waar mensen gratis goederen kunnen krijgen.
In Almere worden per jaar zo'n 150 huishoudens dakloos. Veel daarvan bestaan uit grote gezinnen. Daar is onvoldoende opvang voor. De diaconie heeft meerdere opvangplekken voor grote gezinnen.
Voor de mensen in Almere die om wat voor reden dan ook in de knel zitten, is het belangrijk dat ze bij de diaconie terecht kunnen. De diaconie werkt op een vernieuwende wijze en zorgt er voor dat mensen structureel geholpen worden.