Strijden tegen apartheid en oneerlijke verhoudingen - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land van grote tegenstellingen. Heel rijk en heel arm leven naast elkaar. Wie verder kijkt dan de prachtige diverse natuur en cultuur ziet een veelheid aan politieke en sociale problemen. Het Beyers Naudé Centrum (BNC) werkt aan eenheid en verzoening.

De missie van het BNC is betrokken te zijn bij de vele uitdagingen die voortkomen uit de apartheid. Samen met de kerken geven zij vorm aan de nieuwe democratie. In de eerste plaats in de vorm van toerusting en versterking van de kerken. Dit met betrekking tot hun rol in het publieke leven. Onder andere door middel van jaarlijkse conferenties.

Tegen apartheid en oneerlijke verhoudingen
Kerk in Actie steunt een aantal activiteiten van zusterkerken in Zuid-Afrika. Zoals theologisch onderwijs, diaconaal gemeentewerk en vorming en toerusting van gemeenten. Samen strijden zij tegen apartheid en de oneerlijke verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Uitgezonden medewerker
Vanaf februari 2017 wordt Rineke van Ginkel uitgezonden naar Zuid-Afrika. Vanuit het Beyers Naudé Centrum voor Publieke Theologie in Stellenbosch werkt Rineke mee aan toerusting van gemeenten en voorgangers in de regio van de West Kaap.

Steun dit werk

Steun dit werk door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'Z009085' of doneer online. Hartelijk dank!

Nodig voor dit werk: € 60.000

Doe mee! Geef ook Of bekijk meer informatie over dit project »

Strijden tegen apartheid en oneerlijke verhoudingen in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

Blog "Freedom is never given, it is won..."

Geschreven door Rineke van Ginkel op 25 april 2017

Komende donderdag is het Freedom Day in Zuid Afrika. Een dag waarop de Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen van 1994 worden herdacht. Op deze dag wordt de vrijheid gevierd. Vrijheid van ruim 300...

Lees dit bericht

Blog Reformatie en Transformatie II

Geschreven door Rineke van Ginkel op 16 maart 2017

In het eerste deel van ‘Reformatie en Transformatie’ schreef ik vooral over de achtergrond en de bedoeling van de conferenties in het algemeen. In deze blog de concrete ervaringen met de...

Lees dit bericht

Blog Reformatie en Transformatie I

Geschreven door Rineke van Ginkel op 16 maart 2017

Eén van mijn werkzaamheden bij het Beyers Naudé Centrum is het ‘meewerken aan conferenties’. Dat klinkt vaag, daarom probeer ik daar stukje bij beetje meer inzicht in te geven, te beginnen met...

Lees dit bericht

Blog Woordfees

Geschreven door Rineke van Ginkel op 13 maart 2017

Langzaamaan begint het leven hier te wennen. Het helpt een hoop dat we sinds 1 maart een eigen appartement hebben. Ik begin het werk nu ook wat meer ‘uit te vinden’. Er is veel te vertellen, als ik...

Lees dit bericht

Blog Zimbabwe in Zuid-Afrika

Geschreven door Rineke van Ginkel op 13 februari 2017

Een van de dingen die ons is opgevallen in de tijd dat we hier nu zijn, is dat er veel Zimbabwanen in Zuid-Afrika wonen. Totaal enkele miljoenen, vooral economische vluchtelingen.

Lees dit bericht

Blog De reis begint

Geschreven door Rineke van Ginkel op 01 februari 2017

Even een kort bericht om te laten weten dat Patrick en ik veilig en wel zijn gearriveerd in Stellenbosch! Het is een wat vreemde gewaarwording. Niet zozeer het feit dat we van de ene op de andere...

Lees dit bericht

Blog Publieke Theologie

Geschreven door Rineke van Ginkel op 03 januari 2017

Het werk dat het Beyers Naudé Centrum doet, valt onder de term ‘Publieke Theologie’. Ik heb al veel de vraag gekregen wat dat nu precies is. Ik ben erachter gekomen dat dit nog niet zo makkelijk...

Lees dit bericht

Blog Verschil moet er zijn

Geschreven door Rineke van Ginkel op 01 december 2016

De tijd vliegt. Het vertrek naar Zuid Afrika komt steeds dichterbij. De eerste maand van het voorbereidingstraject is alweer voorbij. Ik deel graag iets van wat mij de afgelopen weken heeft bezig...

Lees dit bericht

Deel dit project

Meer Informatie

Beyers Naudé Centrum voor Publieke Theologie in Stellenbosch, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land van grote tegenstellingen. Heel rijk en heel arm leven naast elkaar. Wie verder kijkt dan de prachtige diverse natuur en cultuur ziet een veelheid aan politieke en sociale problemen. De apartheid lijkt onuitwisbaar. Ondanks het feit dat Zuid-Afrika al ruim 21 jaar een democratie is. Ook tussen de kerken bestaan veel tegenstellingen. Vaak vanwege verschillende huidskleuren, historische banden of economische kansen.

Het Beyers Naudé Centrum (BNC) werkt aan eenheid, verzoening en groeiende oecumene naar ideologie van ds. Beyers Naudé. Ds. Beyers Naudé is vooral geroemd om zijn rol in het opheffen van de apartheid. Hij was een voorvechter van mensenrechten. Een profeet en pastor voor een ieder die leed onder de apartheid. Ook speelde hij een belangrijke rol in het ontstaan van de oecumenische beweging in Zuid-Afrika.

Het BNC werkt vanuit de universiteit van Stellenbosch (theologische faculteit). Vrijwel alle betrokkenen bij het BNC zijn ook staflid van de theologische faculteit.

Missie
De missie van het BNC is betrokken te zijn bij de vele uitdagingen die voortkomen uit de apartheid. Samen met de kerken geven zij vorm aan de nieuwe democratie. In de eerste plaats in de vorm van toerusting en versterking van de kerken. Dit met betrekking tot hun rol in het publieke leven. Onder andere door middel van jaarlijkse conferenties. 

Conferenties
Op deze manier probeert men vernieuwing en transformatie van het publieke leven steeds meer te realiseren. Via deze toerusting bereikt het BNC de geestelijk leiders in de hele Kaap regio. Dit gebied is enorm uitgestrekt. De predikanten werken vaak in meerdere gemeenten en worden dagelijks geconfronteerd met de bestaande armoede en ongelijkheid. Daarom zijn de conferenties van het BNC ook plekken van ontmoeting en bemoediging voor de predikanten uit de regio. Lees meer.

Samen strijden tegen apartheid en oneerlijke verhoudingen
De Protestantse Kerk in Nederland steunt haar zusterkerken in Zuid-Afrika al heel lang. Samen strijden zij tegen apartheid en de oneerlijke verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Kerk in Actie steunt een aantal activiteiten van deze kerken, zoals theologisch onderwijs, diaconaal gemeentewerk en vorming en toerusting van gemeenten.

Uitgezonden medewerker
Rineke van Ginkel, uitgezonden medewerker aan het Beyers Naudé Centrum, draagt bij aan de toerusting van gemeenten en het versterken van ‘kerk zijn’ in Zuid-Afrika. Zodat de gemeenten hun rol als kerk in het publieke leven concreter vervullen. Daarbij vormt Rineke een brug tussen gemeenten in Zuid-Afrika en in Nederland. Om de mensen in Nederland te betrekken bij de dagelijkse uitdagingen van het (kerkelijk) leven in Zuid-Afrika.

Geef direct