Help slachtoffers hongersnood

De komende 6 maanden dreigt er hongersnood voor meer dan 20 miljoen mensen in Afrika. Deze mensen lijden aan voedselgebrek en ondervoeding. Alleen al in Zuid-Soedan hebben 100.000 mensen direct hongersnood en lopen 5 miljoen mensen risico daarop. Bovendien wordt daar tot juli geen regen verwacht. De situatie is dus nijpend.

Feiten

 • Acute hongersnood bedreigt het leven van 20 miljoen mensen
 • Meer dan 1,5 miljoen kinderen lijden aan ernstige en acute ondervoeding
 • Voedselprijzen stijgen sterk waardoor veel gedupeerde gezinnen geen voedsel kunnen kopen
 • Waterbronnen zijn opgedroogd en een groot deel van de oogst is mislukt
 • Door dreigende hongersnood slaan mensen op de vlucht naar gebieden waar mogelijk wel water is
 • Kerk in Actie levert al noodhulp in Afrika in onder andere Zuid-Soedan, Nigeria, en Ethiopië. Maar meer hulp is hard nodig!

Welke landen hebben dringend hulp nodig?

De landen die het ernstigst getroffen worden zijn: Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Hier speelt zich de ergste honger af met meer dan 20 miljoen mensen in nood.

Een hongersnood komt maar zelden voor - de laatste keer was in 2011 in Somalië, waarbij destijds het schrikbarende aantal van meer dan 250.000 doden vielen. Voor delen van Zuid-Soedan is nu al officieel een hongersnood afgekondigd, die momenteel 100.000 mensen treft. Ook in verschillende buurlanden dreigt eenzelfde situatie te ontstaan. Ingrijpen is hard nodig om verdere hongersnood te voorkomen!

Zuid-Soedan: 4,9 miljoen mensen hebben hulp nodig. Op dit moment dreigen al 450.000 kinderen van het door geweld en droogte geteisterde land van de honger te sterven. De ramp in Zuid-Soedan is een menselijke ramp door de combinatie van droogte, armoede en gewelddadige conflicten die ervoor zorgen dat hulpverleners bepaalde delen van het land niet goed kunnen bereiken.

Nigeria: Uit de laatste rapporten blijkt dat 5,1 miljoen mensen in Nigeria noodhulp nodig hebben. Daarvan is meer dan de helft kind. Veel mensen zijn op de vlucht voor Boko Haram, dat al bijna een decennium het noorden van het Afrikaanse land teistert. Ook hier is een combinatie van factoren mogelijk fataal voor een groot deel van de bevolking.

Ethiopië: Meer dan 5 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp: voedsel, water en voedingssupplementen. Belangrijkste doel van ons werk in Ethiopië is honger tegengaan, ondervoeding behandelen, en zorgen voor toegang tot veilig (drink)water.

Somalië: 2,9 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig in Somalië. 363.000 kinderen lijden aan ernstige en acute ondervoeding. Somalië behoort tot de tien landen waar ondervoeding het meest voorkomt. De hoge mate van acute ondervoeding onder kinderen wordt voornamelijk veroorzaakt door de droogte, voortdurende conflicten en ziektes.

Wat doet Kerk in Actie in deze landen? Lees meer informatie.

Martine Bergwerff, coördinator van Giro 555, legt uit hoe hulp tot stand komt in Zuid-Soedan.

 

Steun Noodhulp in Oost-Afrika

Steun dit werk! Wilt u in uw gemeente in gebed stilstaan bij de getroffenen en voor hen collecteren? U vindt hier een gebed en u kunt de collecteafkondiging gebruiken als leidraad voor de collecte. Is een extra collecte niet mogelijk? Dan hopen wij van harte dat u vanuit de diaconie een extra gift kunt missen.

Uw bijdrage is welkom op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'N000699' of doneer online. Hartelijk dank!

Nodig voor dit werk: € 1.500.000

Doe mee! Geef ook Of bekijk meer informatie over dit project »

Help slachtoffers hongersnood in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

Persoonlijk verhaal Richard hoopt dat zijn kinderen naar school kunnen

Geschreven op 12 april 2017

Naar schatting 20 miljoen mensen lijden op dit moment honger. Daarom houdt Giro555 een landelijke actie om geld in te zamelen voor hulpverlening. ICCO en Kerk in Actie zijn deelnemer aan die actie....

Lees dit bericht

Nieuws Hulp met Giro555 geld in volle gang

Geschreven op 11 april 2017

De opbrengst van de Giro555 actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ is sinds de nationale actiedag vorige week verder opgelopen naar 32.838.408 euro. Er zijn nog steeds acties gaande of in planning....

Lees dit bericht

Persoonlijk verhaal Atjoni liep dagen met haar kinderen door de bush

Geschreven op 07 april 2017

Naar schatting 20 miljoen mensen lijden op dit moment honger. Daarom houdt Giro555 een landelijke actie om geld in te zamelen voor hulpverlening. ICCO en Kerk in Actie zijn deelnemer aan die...

Lees dit bericht

Nieuws Wat doet Kerk in Actie met het geld van Giro555?

Geschreven op 03 april 2017

Hongerrampen in Zuid-Soedan, Noord-Oost Nigeria, Somalië en Jemen eisen razendsnel steeds meer onschuldige levens. Kerk in Actie is een van de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 die helpt...

Lees dit bericht

Nieuws Actiedag Giro555 afgesloten met geweldig bedrag – donaties blijven welkom

Geschreven op 30 maart 2017

Giro555 sluit de actiedag af met een tussenstand van 30.011.423 euro. Na een dag live-uitzending op NPO Radio 2, veel tv-aandacht en overweldigende steun vanuit het Nederlandse publiek. “Wat een...

Lees dit bericht

Nieuws Het verhaal achter de foto

Geschreven op 21 maart 2017

Op de foto die de laatste weken verspreid wordt in de media is een hopeloze moeder te zien die haar kind niet genoeg te eten kan geven. Wat is het verhaal achter deze foto?

Lees dit bericht

Nieuws Op deze manieren redden we levens

Geschreven op 14 maart 2017

Kerk in actie helpt om een ernstige hongersnood te voorkomen. We helpen samen met Giro 555 mensen in de rampgebieden met eten, bijvoeding voor kinderen en medicijnen. Maar ook met schoon water,...

Lees dit bericht

Nieuws Giro555 start actie Help Slachtoffers Hongersnood

Geschreven op 06 maart 2017

De samenwerkende hulporganisaties kondigen vandaag een Nationale Actie af voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. In totaal lijden 20 miljoen...

Lees dit bericht

Nieuws Uitleg terminologie rondom dreigende hongersnood in Afrika

Geschreven op 02 maart 2017

In de media is momenteel veel aandacht voor de dreigende hongersnood in Afrika. We lezen verschillende termen die wellicht niet duidelijk zijn. Op deze pagina lichten we een aantal van deze termen...

Lees dit bericht

Deel dit project

Meer Informatie

WAT DOET KERK IN ACTIE IN DE VERSCHILLENDE LANDEN?

ZUID-SOEDAN
In Zuid-Soedan lijden 5 miljoen mensen honger. Dit land is door geweld en droogte geteisterd. Op dit moment dreigen al 100.000 inwoners van de honger te sterven.

Een gedeelte van Zuid-Soedan is al tot hongersnood-gebied verklaard door de regering en de VN. Honderdduizend inwoners dreigen van de honger te sterven als ze niet snel worden geholpen.

Een andere belangrijke oorzaak, naast de klimaatproblematiek, is de interne onrust. Door de voortdurende conflicten is de huidige regering van dit jonge land niet in staat om een stabiele situatie te creëren voor de bevolking. De ramp in Zuid-Soedan is met name een menselijke ramp door de combinatie van gewelddadige conflicten, en hulpverleners die het land niet goed kunnen bereiken. Ook blijven de akkers deels onbewerkt door de conflicten, en is er onvoldoende oogst om te overleven.

Voedselprijzen omhoog
Niet alleen worden de inwoners opgejaagd door geweld, ook de voedselprijzen vertienvoudigen in bepaalde delen van het land in vergelijking met vorig jaar. Hierdoor kunnen gezinnen geen voedsel meer kopen. Veel mensen slaan op de vlucht en trekken naar omliggende landen zoals Noord-Oeganda en Ethiopië.

Vluchtelingenkampen overvol
Medewerkers van het internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance in Noord-Oeganda zien elke week meer vluchtelingen uit Zuid-Soedan de grens over trekken. Gemiddeld komen er zo’n 3000 vluchtelingen bij per week. “We proberen alle vluchtelingen uit Zuid-Soedan van onderdak, water en sanitaire voorzieningen te voorzien. Maar met deze aantallen kunnen we het niet bijhouden. We hebben veel meer noodhulpmiddelen nodig om deze mensen te helpen”.

Kerk in Actie in Zuid-Soedan
Nederland en de Europese Unie maakten zich hard voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Het is zeer wenselijk dat zij dit jonge land niet aan haar lot overlaten, maar zich blijven inzetten voor vrede. "De geboden noodhulp van 3,5 miljoen is onvoldoende en zou veel groter moeten zijn. ICCO & Kerk in Actie besteden geld aan het uitdelen van voedsel, het verbeteren van de hygiënische omstandigheden en het ondersteunen van de landbouw", aldus een medewerker van Kerk in Actie.

Kerk in Actie geeft steun via het netwerk ACT Alliance. We zijn actief in Zuid-Soedan en de omringende landen. Als er niet snel ingegrepen wordt overlijden veel mensen aan ondervoeding. Een medewerker van ACT Alliance stelt dat snel hulp geboden wordt, als er genoeg aandacht aan deze crisis besteed wordt. Hierdoor worden vele levens gered.


MALAWI
In Malawi zorgt El Niño niet alleen voor droogte, maar ook voor zware overstromingen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar door de lange droogte en de erosie houdt de grond het overvloedige regenwater niet goed vast. Dit zorgt voor overstromingen, met name in de regio Salima. Afgelopen week zijn er 35.304 mensen getroffen door de overstromingen. Veel mensen raakten dakloos en verblijven in overvolle opvanglocaties.

De inwoners van Malawi hoopten zo op de resterende oogst. Maar het 1.827 hectare land met maïs, rijst, cassave en zoete aardappel is weggespoeld. Ook is een groot gedeelte van het vee, dat wel de lange droge periode overleefde, door de overstroming omgekomen.

Tekort aan noodhulp
De lokale autoriteiten hebben na de overstromingen begin februari slechts 2.200 mensen kunnen helpen. Hierdoor verblijven nu nog 5.016 mensen zonder onderdak en voedsel. In de getroffen gebieden is een groot tekort aan voedsel, onderdak, sanitaire voorzieningen, eten, dekens en middelen om te koken.

Kerk in Actie biedt samen met internationale ACT Alliance en CARD (Churches Action in Relief and Development) hulp aan deze getroffen gebieden in Malawi. Het belangrijkste is inwoners voorzien van de eerste levensbehoeften.

Kerk in Actie maakt de volgende hulp mogelijk:

 • Dakloze en gevluchte mensen voorzien van eten, onderdak, kleding en sanitaire voorzieningen, met name in de provincie Salima die het zwaarst getroffen is
 • Waterbronnen herstellen zodat er weer schoon drinkwater is
 • Medische hulp verstrekken aan kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en zwangere vrouwen
 • Terugkeer naar eigen land mogelijk maken door wederopbouw en ramppreventie lessen

Doordat in Malawi eerst een extreme periode van droogte heerste en het land nu getroffen wordt door overstromingen, is de situatie levensbedreigend geworden voor veel mensen. Uw steun is daarom hard nodig.


ETHIOPIË
De droogte in Ethiopië houdt aan. Meer dan 5 miljoen mensen zijn nu afhankelijk van noodhulp (voedsel, water, voedingssupplementen). De effecten van de uitzonderlijk sterke El Niño in 2016 zijn nog zeker niet voorbij; we vrezen dat de regens in 2017 weer tegenvallen. Veel waterbronnen staan leeg en oogsten mislukten. Ook veel vee is al gestorven.

Hulp aan kwetsbare groepen
Kerk in Actie verleent noodhulp en vergroot de weerbaarheid van mensen. Ze bereidt hen zo beter voor op rampen. Dankzij uw steun biedt Kerk in Actie via de plaatselijke kerk in Ethiopië extra hulp aan de meest kwetsbare groepen, zoals kinderen, (zwangere) vrouwen en ouderen. Belangrijkste doel is honger tegengaan, ondervoeding behandelen, en zorgen voor toegang tot veilig (drink) water.

Weerbaarheid vergroten
In de gebieden waar de situatie dat toelaat (waar de droogte minder extreem is) werkt Kerk in Actie aan het versterken van de weerbaarheid van mensen en ondersteuning in hun bestaanszekerheid.

Doelen in Ethiopië

 • 22.933 krijgen een voedselpakketten van granen, bonen, peulvruchten en olie
 • 4.717 ondervoede kinderen en 2.966 zwangere vrouwen krijgen voedingssupplementen
 • 1.910 boerengezinnen krijgen nieuw vee: 5.230 geiten en 500 koeien, zodat ze weer zelfvoorzienend zijn
 • 665 gezinnen (3.325 mensen) krijgen landbouwgereedschap
 • 1.737 gezinnen (8.685 mensen) krijgen verbeterde droogtebestendige zaden
 • 620 gezinnen (3.100 mensen) krijgen een landbouwtraining
 • 12.000 mensen krijgen toegang tot drinkwater, via vrachtwagens naar scholen (1.900 leerlingen), herstel van waterputten, en bouw nieuwe ondergrondse wateropslagplaatsen
 • 263 leden van watercommissies worden leren hoe ze watervoorraden goed moeten beheren
 • 4.150 mensen krijgen voorlichting over hygiëne en water

Effect van rampenpreventie
Daarnaast loopt het rampenpreventieprogramma van Kerk in Actie gewoon door. Hiermee bereidt Kerk in Actie mensen voor op rampen en bieden zij training om risico’s te verkleinen.

STEUN NOODHULP IN OOST-AFRIKA
Steun dit werk en maak uw bijdrage over op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'N000699' of doneer online. Hartelijk dank!

Geef direct

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.