Internationaal theologisch onderwijs in Hong Kong - China

Het Luthers Theologisch Seminarie in Hong Kong leidt studenten op tot predikant of theologisch docent. Daarnaast biedt het seminarie ook theologische toerusting voor leken.

Momenteel studeren aan dit seminarie zo’n 300 studenten. Zij komen uit Hong Kong, China en uit andere Aziatische landen als Cambodja, Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, Filippijnen en Indonesië. De studenten van buiten Hong Kong zijn vaak al enige tijd werkzaam als gemeentepredikant of docent op een seminarie en willen hun kennis verdiepen. Het LTS heeft ook een parttime avondopleiding. Hier studeren nog eens 260 geïnteresseerde mensen theologie.

In augustus 2013 vertrokken Tjeerd de Boer en zijn vrouw Kathleen Ferrier naar Hong Kong (China). Tjeerd is door Kerk in Actie uitgezonden als docent Missiologie aan het Luthers Theologisch Seminarie (LTS).

Ga mee op reis

Voorjaar 2018 kunt u met Kerk in Actie op reis naar China. Kijk op www.kerkinactie.nl/reizen.

Steun dit werk

U kunt dit werk steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'Z 018626' of doneer online. Hartelijk dank!

Nodig voor dit werk: € 70.000

Doe mee! Geef ook Of bekijk meer informatie over dit project »

Internationaal theologisch onderwijs in Hong Kong in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

Blog Hong Kong twintig jaar SAR: feest of oorlogsverklaring?

Geschreven door Tjeerd de Boer op 15 juli 2017

We werden er al maandenlang op voorbereid en afgelopen 1 juli, de dag dat het twintig jaar geleden was dat Hong Kong werd ‘teruggegeven’ aan China, werd dan ook plechtig en uitgebreid gevierd. De...

Lees dit bericht

Blog IRTI in Hong Kong

Geschreven door Tjeerd de Boer op 26 juni 2017

Meer dan tachtig deelnemers uit vijftien verschillende landen, maar liefst éénenzestig ‘papers’ van hoog theologisch niveau die in twintig parallelle bijeenkomsten werden gepresenteerd en...

Lees dit bericht

Blog Zondag 4 juni 2017

Geschreven door Tjeerd de Boer op 04 juni 2017

Deze eerste zondag van juni is niet zomaar een zondag. Om te beginnen is het Pinksteren. Pinksterzondag, want hier in Hong Kong is er geen Pinstermaandag. Pinksteren valt dit jaar op de eerste...

Lees dit bericht

Blog Nanjing

Geschreven door Tjeerd de Boer op 31 mei 2017

Nanjing is in allerlei opzichten een bijzondere stad, een stad met geschiedenis. Eeuwenlang een van China’s hoofdsteden, met de paleizen en muren van dien. Het was het centrum van een bloedig...

Lees dit bericht

Blog Terug in Hong Kong

Geschreven door Tjeerd de Boer op 09 mei 2017

Het blijft bijzonder om in meer dan een wereld te wonen. In april waren we in Nederland en hebben we op verschillende plekken iets over Hong Kong en China gedeeld. Nu, terug in Hong Kong,...

Lees dit bericht

Blog Verkiezingen

Geschreven door Tjeerd de Boer op 01 april 2017

Het ging, hier in Hong Kong, de laatste weken over weinig anders dan verkiezingen, waaronder die in Nederland.

Lees dit bericht

Blog Gelukkig Jaar van de Haan, Jinian kuaile !

Geschreven door Tjeerd de Boer op 05 februari 2017

Het is vandaag de achtste dag van het Chinees Nieuwjaar, dat dit jaar op zaterdag 28 januari begon. Eigenlijk duurt het Nieuwjaar twee weken en heeft iedere dag een eigen betekenis. De eerste drie...

Lees dit bericht

Blog Oud en Nieuw

Geschreven door Tjeerd de Boer op 22 januari 2017

De jaarwisseling van Oud naar Nieuw is hier aan het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) China eigenlijk een periode van zo’n twee maanden – en duurt van december, als het semester wordt afgesloten,...

Lees dit bericht

Blog Chinese theologie? Theologie in China! (2)

Geschreven door Tjeerd de Boer op 12 december 2016

De afgelopen week waren we in de Chinese provincie Henan. We waren er voor het uitwisselingsprogramma van het ‘Institute for Sino-Christian Studies’ in Hong Kong met China, om les te geven aan de...

Lees dit bericht

Deel dit project

Meer Informatie

Doordat het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) een goede theologieopleiding biedt in Hong Kong, hoeven studenten niet naar het Westen en kunnen ze enigszins betaalbaar verder studeren binnen hun eigen Aziatische context.

Tjeerd de Boer

Uitgezonden medewerker Tjeerd de Boer en zijn vrouw Kathleen Ferrier geven samen het vak Kerk en Samenleving. Dit spitsen zij toe op de landen waar de studenten vandaan komen. Tjeerd geeft niet alleen les, maar onderhoudt ook contacten met kerken, kerkelijke organisaties en christenen in China. Tjeerd bezoekt partners en projecten in China en verdiept daardoor de relaties van Kerk in Actie in China. Hij blogt daar regelmatig over.

Tjeerd en Kathleen vinden het bijzonder juist nu een aantal jaren in China te mogen wonen en werken: “Er verandert momenteel zoveel in de wereld, waarbij de opkomst van China als economische- en wereldmacht een cruciale rol speelt”.

Contact met kerken

De Protestantse Kerk in Nederland wil graag meer contact met de kerken in China. Medewerkers van Kerk in Actie hebben in de loop van de jaren daarom verschillende oriënterende reizen gemaakt om kerken in China te leren kennen en contact te leggen met theologische opleidingen en christelijke organisaties.

Werken aan een relatie

Het is niet eenvoudig om een relatie op te bouwen met de Chinese kerken. China heeft altijd afhoudend gereageerd op intensieve, ongevraagde buitenlandse contacten. Men legt graag de nadruk op de eigen waarden en zelfstandigheid. Voor kerken in China is het bovendien niet altijd gebruikelijk om te werken aan de hand van projecten, zoals Kerk in Actie dat gewend is. Daarom kost het opbouwen van een relatie veel tijd.

Om die reden heeft Kerk in Actie ervoor gekozen om in China eerst een basis te zoeken voor verdere contacten. Het LTS blijkt een goede keuze daarvoor, want Hong Kong is voor een westerse kerk als de Protestantse Kerk het meest toegankelijk.

Predikantenreis

Belangrijk voor het opbouwen van de relatie met de kerk in China was de predikantenreis in oktober 2015. Kerk in Actie organiseerde deze reis samen met de Protestantse Theologische Faculteit. Een groep van 22 predikanten bezocht toen plaatselijke gemeenten en projecten in verschillende provincies in China. Een uitgebreid verslag in woord en beeld van die reis staat op: https://predikantenreis.wordpress.com.


Wilt u in Nederland een Chinese kerkdienst meemaken? Kijk dan eens op www.migrantenkerken.nl. Via deze website vindt u nog veel meer kerken uit andere culturen. 

Geef direct