Marleen Anthonissen-van der Louw, pastoraal werker - IsraŽl

De Redeemer Church staat slechts 50 meter van de Heilig Grafkerk in de Oude Stad van Jeruzalem. Het is een belangrijke plaats voor tal van christenen uit de hele wereld die de stad bezoeken of er wonen. Daaronder zijn ook veel Nederlanders.

De Redeemer Church is een Lutherse kerk. Kerkdiensten zijn er in het Duits, het Arabisch en het Engels. Het complex met zijn kloostergang met archeologisch museum en kerkcafé is in bezit van de Evangelische Kirche in Deutschland. Onder Propst Wolfgang Schmidt werkt er een internationaal team van medewerkers voor bezoekers en groepen die voor korte of langere tijd in Jeruzalem neerstrijken.

De Protestantse Kerk, en met haar Kerk in Actie, is er trots op dat er ook een Nederlandse bij dit team is aangesloten, om vanuit de Redeemer Church iets te kunnen betekenen voor Nederlandssprekenden in en om Jeruzalem.

Ilja en Marleen Anthonissen-van der Louw werden in 2013 met hun kinderen Marieke en Niels uitgezonden door Kerk in Actie om te werken onder de vleugels van de Redeemer Church. 

Ilja was onderwijsadviseur bij het Bethlehem Bible College, waar hij werkte met de staf aan de versterking van hun interne en externe communicatie. Ook gaf hij Engels aan inwoners van Bethlehem om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tot ontsteltenis en groot verdriet van ons en van de betrokken gemeenschappen in Jeruzalem en Bethlehem, werd Ilja op 21 oktober 2017 plotseling van ons weggenomen. 

Marleen zet nu haar werk alleen voort. Zij is als lid van het pastorale team van de Redeemerkerk aangesteld tot pastoraal medewerker onder Nederlanders in en om Jeruzalem. Een belangrijk doel van haar werk is om hen geestelijk te ondersteunen. Ook geeft Marleen aan Nederlandse bezoekers(groepen) voorlichting over de leefsituatie van lokale christenen in het Heilige Land. Contact opnemen met Marleen kan via anthonissen@redeemer-jerusalem.com.

Steun dit werk

U kunt dit werk steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'Z 019241' of doneer online. Hartelijk dank!

Zelf een kijkje nemen in Israël of Palestina? Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden.

 

 

Nodig voor dit werk: € 25.000

Doe mee! Geef ook Of bekijk meer informatie over dit project »

Marleen Anthonissen-van der Louw, pastoraal werker in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

Blog Marleen Anthonissen spreekt in het land, ontmoet haar bij u in de buurt!

Geschreven op 27 september 2019

Marleen Anthonissen-van der Louw werd in 2014 met haar man Ilja door Kerk in Actie uitgezonden naar IsraŽl/Palestina. Ilja was tot zijn plotselinge overlijden in 2017 als onderwijsadviseur...

Lees dit bericht

Blog Reminder: Boekpresentatie en afscheid uitzending Marleen Anthonissen-van der Louw

Geschreven op 26 augustus 2019

Op vrijdag 13 september a.s. presenteert Marleen Anthonissen-van der Louw, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie, haar boek īDagboek uit Jeruzalem - het leven van een pastoraal werker in de...

Lees dit bericht

Nieuws Nodig Marleen Anthonissen uit in uw gemeente in het najaar!

Geschreven op 11 juli 2019

Marleen Anthonissen-van der Louw was ruim 5 jaar namens Kerk in Actie uitgezonden naar Jeruzalem. Ze werkte als pastoraal werker bij de Lutherse Redeemer Church voor de Nederlandse gemeenschap...

Lees dit bericht

Blog Af- en aanhechten

Geschreven op 27 juni 2019

Weblog 56 Wat is de tijd toch snel gegaan! Het lijkt net gisteren dat ik de laatste blog schreef over hoe moeilijk afscheid nemen is. En morgen sta ik bij leven en welzijn al met kinders en...

Lees dit bericht

Blog Afscheid is moeilijk

Geschreven op 31 mei 2019

Weblog 55 Nog vier weken te gaan voor mijn definitieve vertrek uit Jeruzalem. Van alle kanten krijg ik te horen: ĎMarleen, ik vind het zo jammer dat je weggaat! Ik zal je heel erg missen!í En zelf...

Lees dit bericht

Blog Vieren en herdenken

Geschreven op 03 mei 2019

Weblog 54 De week van de ĎNieuwe herdenkingsdagení is begonnen. Niet alleen voor de Joden in IsraŽl, maar ook met het vieren van Koningsdag voor ons Nederlanders. Zeker mensen die jaren geleden...

Lees dit bericht

Blog Plotseling een nieuwe plek

Geschreven op 08 april 2019

Weblog 53 Met mijn computer zit ik aan onze nieuwe tafel en kijk uit het raam: groene bomen met fluitende vogels midden in het centrum van Jeruzalem, de Joodse markt op nog geen vijf minuten...

Lees dit bericht

Blog De aanhouder wint

Geschreven op 08 maart 2019

Weblog 52 Na iemands overlijden komt er niet alleen een hoop verdriet om de hoek kijken, maar ook heel veel geregel. Bij ons kwam daar nog bij dat we in het buitenland wonen: ik moest Ilja vanuit...

Lees dit bericht

Blog (G)een vreemde eend in de bijt

Geschreven op 15 februari 2019

Ik kan me nog goed de verwarring voor de geest halen van ons eerste jaar hier. Als we ergens nieuw verschenen, werd ik voorgesteld als de Nederlandse dominee van de Redeemer Church, die de...

Lees dit bericht

Deel dit project

Meer Informatie

Ilja en Marleen Anthonissen

Toen Ilja en Marleen in 2007 terugkwamen van een uitzending via de GZB naar Kazachstan, wisten ze dat ze weer op pad wilden als hun kinderen wat groter waren. Ilja: “Na allebei zes jaar in Nederland te hebben gewerkt als docent klassieke talen, wilden we onze kennis en ervaring graag inzetten voor mensen die onder moeilijke omstandigheden leven.” Marleen: “Toen we het takenpakket van beide functies zagen dachten we: ze zoeken een schaap met vijf poten. Wie kan dit allemaal? Maar vrienden zeiden: ‘samen hebben jullie er acht!’ We hebben namelijk beiden een lesbevoegdheid Engels en een theologische opleiding gericht op cross-cultureel werk. Daarnaast heeft Ilja bedrijfskunde gestudeerd en ik heb jarenlang pastoraal vrijwilligerswerk gedaan. Dat gaf ons de moed om ervoor te gaan.” Tot onze ontsteltenis en groot verdriet werd Ilja op 21 oktober 2017 plotseling weggenomen. Marleen zet nu haar werk alleen voort. Zij is als lid van het pastorale team van de Redeemerkerk aangesteld tot pastoraal medewerker onder Nederlanders in en om Jeruzalem.

Contact van mens tot mens

Veel Joden en Palestijnen leven sinds 1948 op gespannen voet met elkaar. Marleen: “De situatie is complex en ligt heel gevoelig, ook in Nederland. Beide groepen maken aanspraak op hetzelfde gebied en het is schrijnend dat hun conflict nog altijd niet vreedzaam is opgelost, ondanks enorm lijden aan beide zijden. We hebben niet de illusie het probleem te kunnen oplossen, maar leggen contact van mens tot mens, ongeacht de groep waartoe iemand behoort. Ilja: “Als buitenstaander kun je op persoonlijk niveau veel doen, omdat je geen deel bent van het conflict. Je bent een vrijplaats waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun verhaal doen zonder zich veroordeeld te voelen. Daarbij proberen we ze aan te moedigen om ook door Jezus’ ogen naar hun medemens te kijken en niet alleen vanuit het eigen perspectief.” Deze uitzending wil het gesprek tussen Joden en Palestijnen, en tussen Nederlandse en lokale gelovigen, verder stimuleren.

Jeruzalem

Na de oorlog van 1948 werd Jeruzalem in twee delen opgesplitst. West-Jeruzalem werd deel van de staat Israël en het grootste deel van de Arabische bevolking dat daar woonde, sloeg op de vlucht. Zij kwamen terecht in Oost-Jeruzalem of trokken verder de Westbank in.

Oost-Jeruzalem, inclusief de Oude Stad met de Tempelberg, en de Westbank werden deel van Jordanië. De Joodse inwoners voelden zich gedwongen te vertrekken en vestigden zich in West-Jeruzalem of op andere plekken in Israël. Na de oorlog van 1967 annexeerde Israël Oost-Jeruzalem. De Palestijnse inwoners kregen een zogenoemde residentiële status maar zijn geen burgers van Israël. Ze verliezen hun status als ze niet kunnen aantonen dat Jeruzalem ‘het centrum van hun leven’ is. Oost-Jeruzalem is tegenwoordig van de Westbank afgesneden door een hoge muur, die gebouwd werd na de Tweede Intifada. Ook wordt het omringd door Israëlische nederzettingen.

De inwoners van Jeruzalem staan voor zware uitdagingen met betrekking tot werk, faciliteiten, onderwijs en huisvesting. Tegelijkertijd bezoeken pelgrims en toeristen van over de hele wereld de stad. De kerken spelen een belangrijke rol in het in goede banen leiden van deze bezoekersstroom. Veel toeristen willen de heilige plaatsen bezoeken en nadenken over hun geloof. Ze verwachten dat de kerken in Jeruzalem hun de mogelijkheid bieden om hun begrip te vergroten – spiritueel, sociaal en politiek. Eventuele problemen worden vaak duidelijker in deze bijzondere omgeving, zodat toeristen soms ineens hulp nodig blijken te hebben. Dat stelt hoge eisen aan de kerken, vooral aan de kerken in de Oude Stad.

Redeemer Church Jerusalem

De Redeemer Church is een Lutherse kerk in de Oude Stad van Jeruzalem. De kerk staat praktisch naast de Holy Sepulchre Church, de Heilig Grafkerk. Het Redeemer-complex wordt gebruikt door zowel de Evangelisch-Lutherse Kerk van het Heilige Land en Jordanië (met diensten in het Arabisch en het Engels) als de Duitse Evangelische Jerusalem-Stiftung. Het Duitse predikantenteam, onder leiding van de Propst, verzorgt kerkdiensten in het Duits en geeft lezingen aan de vele internationale toeristengroepen die Jeruzalem bezoeken. Tevens heeft men een eigen archeologisch instituut dat opgravingen doet in de Oude Stad en in Jordanië, en een studieprogramma Judaïsme aan de Hebrew University voor jonge theologen.

Marleen biedt vanuit de Redeemer Church pastorale steun aan Nederlandssprekenden in en om Jeruzalem, organiseert Nederlandstalige activiteiten en geeft groepen uit Nederland voorlichting over lokale gelovigen, Joden zowel als Palestijnen. Ze kan hen onder andere in contact brengen met de Palestijnse christenen van het Bethlehem Bible College, slechts vijf kilometer verderop maar door de muur afgescheiden van Jeruzalem.

Bethlehem

Bethlehem is een stad in de Westbank met 25.000 inwoners. Het heeft een christelijke burgemeester en valt bestuurlijk onder de Palestijnse autoriteit in Ramallah. De Israëlische bezetting van de Westbank beïnvloedt het dagelijks leven van de bewoners echter sterk. Het meest zichtbaar is dat in de muur tussen Bethlehem en Jeruzalem, die Bethlehems bevolking ernstig beperkt in haar mogelijkheden om naar Jeruzalem te reizen. Dat is eigenlijk alleen mogelijk met een speciale permit.

Om de muur te kunnen bouwen zijn huizen en bedrijven verwoest en is land in beslag genomen. Het effect op de economie van het gebied is dramatisch. De muur doorsnijdt de hoofdroute van Jeruzalem naar Hebron, waardoor alle commerciële activiteit beknot wordt.

Door dit alles is de armoede groot en zijn de kansen op werk en inkomen beperkt. Vanwege deze situatie verlaten veel Palestijnen het gebied om elders een betere toekomst op te bouwen. Vooral christenen vertrekken: rond 1948 maakten zij ongeveer 85% van de bevolking van Bethlehem uit, nu nog maar 20 %. Veel jonge christenen volgen elders een opleiding en keren dan niet meer terug.

 

 

Geef direct

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.