Voor Elkaar in Zwolle

Blog

maandag 4 maart 2019Als je in een nieuw land komt wonen, is het best lastig om je weer thuis te gaan voelen. Je spreekt de taal niet, je kent geen mensen en je hebt geen werk. Ook zijn de regels best ingewikkeld en misschien voel je je eenzaam.

In Zwolle helpt Stichting Voor Elkaar Zwolle ‘nieuwe Zwollenaren’, vluchtelingen met een status die in de gemeente zijn komen wonen als ze problemen hebben. Een ParticipatieMaatje (een opgeleide vrijwilliger) loopt een tijdje met hen op en helpt om nieuwe vrienden, (vrijwilligers)werk en activiteiten te vinden. Ook kan het maatje helpen bij praktische vragen. Bijvoorbeeld over formulieren, brieven en organisaties waar de statushouder terecht kan. Zo vinden de statushouders steeds meer aansluiting in de stad.

ParticipatieMaatje helpt de weg te vinden
Coördinatoren Elly Volkerink en Henk Woertink van Voor Elkaar Zwolle vertellen enthousiast over deze aanpak. Elly: “Het is enorm belangrijk om verder te gaan dan het korte traject direct na de verhuizing naar Zwolle, waarin mensen wegwijs worden gemaakt, de sleutel van hun woning krijgen etc. Statushouders lopen groot risico om binnen twee jaar in de schulden te komen. Ze moeten inburgeren, hun huis inrichten, vaak hun gezin herenigen, allemaal extra kosten terwijl ze vaak niet kunnen overzien wat de consequenties zijn van hun acties.”

“Wij werken goed samen met de sociaal wijkteams van de gemeente die mensen naar ons doorverwijzen. Als de statushouders bij ons komen gaat hun maatje hen wekelijks een bezoekje brengen om de vinger aan de pols te houden. Ons werk is echt een aanvulling op wat de professionals doen. Daarnaast zijn er laagdrempelige activiteiten die andere christenen doen. Zo zorgt Stichting Geloof in Taal in Zwolle voor taalcafé’s als: ‘Taal&Taart,Taal&Naald en Bijbelse Taal’.”

Samenwerken met gemeente en anderen
“Wij hebben contact met heel veel betrokken organisaties in de gemeente. Zo werken we samen met de gemeente Zwolle, de thuiszorg, GGZ, scholen, werkgevers en VluchtelingenWerk. We hebben samen een convenant opgesteld zodat we samenwerken aan een goede integratie van statushouders. Samen gaan we ons inzetten om elke nieuwe Zwollenaar vanaf dag één volwaardig te laten meedoen aan de samenleving.”

JobHulpMaatje
Onder het dak van Voor Elkaar Zwolle zit ook het project Jobhulpmaatje. Hier worden mensen die moeite hebben betaald werk te vinden begeleid door Jobhulpmaatjes. Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Hoe leg je contacten met werkgevers? Vooral voor lager opgeleide vluchtelingen is dat best pittig maar met een maatje kom je er wel! Voor statushouders die op zoek zijn naar betaald werk is het project PartipatieMaatje een soort ‘entree’ om uiteindelijk met een JobHulpMaatje te zoeken welke baan aansluit bij hun kwaliteiten, talenten en werkervaring. Dat is toch de beste manier om mee te doen in Nederland. En prachtig als dat lukt!

Kwaliteit
Henk: “We gaan voor kwaliteit. De vrijwilligers van de stichting worden goed opgeleid. Ze nemen deel aan intervisies en worden begeleid door een coördinator. We vragen om een beschikbaarheidsgarantie, zodat we op elkaar kunnen bouwen. Daarnaast beschikt elk maatje over een Verklaring omtrent Gedrag (VOG). Zo mogen we bijdragen aan een hoopvalle toekomst voor iedere Zwollenaar.

Meer weten? Stichting Voor Elkaar Zwolle.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.