Van Pernis naar Hong Kong

Blog

dinsdag 30 april 2019Op zondag 7 april waren we te gast bij Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van de Protestantse Kerk in Pernis. We waren uitgenodigd om in een gezamenlijke zendingsdienst iets te vertellen over onze ervaringen en het werk van Kerk in Actie in Hong Kong en China.

We deden dat, zoals we dat wel vaker - en altijd heel graag, doen, door middel van een PowerPoint-presentatie. We vinden het in toenemende mate belangrijk  om aandacht te blijven vragen voor de situatie en de ontwikkelingen van kerk en samenleving in China. China verovert de wereld en in zekere zin ook Pernis, als strategische overslagplaats van onder meer olie, aan het eind van het Belt and Road Initiative, de Nieuwe Zijderoute. 

Ons verhaal ging over het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) en over de verschillende programma’s die Kerk in Actie in China ondersteunt. Het ging ook over de toenemende controle die de Chinese overheid uitoefent op de samenleving in het algemeen en religieuze organisaties, waaronder de kerken, in het bijzonder. Als dank voor onze presentatie kregen we van voorzitter Maarten Kooijman van de zendingscommissie twee kaarsen met afbeeldingen van de beide kerken, die we vervolgens aanstaken aan het licht van de Paaskaars – en spraken we af de kaarsen mee te nemen naar Hong Kong. 

Pernis.jpg

Daar zijn we inmiddels gearriveerd, om, in een periode van twee weken, een intensieve cursus te geven aan het LTS - en hebben we de kaarsen overhandigd. Eerst afgelopen zondag aan ds. Phyllis en ds. Maggie, de twee predikanten, en Bruce, de voorzitter van de kerkenraad van ‘onze’ Kowloon Union Church. In de kerk staat nu een kaars uit Pernis als teken van verbondenheid tussen Nederland en Hong Kong. In een kerk waar diversiteit en inclusiviteit bij elkaar horen. Zondag was het, zoals ieder jaar de eerste zondag na Pasen, Wai Ji-zondag, ofwel de zondag waarop de dienst wordt geleid door mensen van de organisatie die veertig jaar geleden letterlijk vanuit de kerk begon met de opvang en begeleiding van geestelijk gehandicapten. De organisatie is uitgegroeid tot twaalf centra in de stad, met zo’n 1500 bewoners en 600 stafleden.

Wai%20Ji.jpg

Vanaf vandaag staat de andere kaars in het LTS, hier op de foto in handen van dr. Simon Chow, de president.  Ook hier als veelzeggend symbool van verbondenheid, tussen kerken, organisaties en een prachtig seminarie, maar vooral als een symbool van verbondenheid tussen mensen. Van Pernis tot Hong Kong.

Dr%20Simon%20Chow.jpg

Hong Kong, 30 april 2019,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.