Een verhaal eindigt nooit

Blog

vrijdag 17 mei 2019Sinds een tijdje ben ik samen met een collega bezig met het voorbereiden van een nieuw project Contextueel Bijbellezen. Met een groep jongeren uit verschillende wijken rondom Kaapstad willen we een half jaar lang oude verhalen opnieuw gaan ontdekken.

De collega met wie ik dit samen ga vormgeven is predikant in Bishop Lavis. Een zogenaamde ‘kleurlingen’ wijk bij Kaapstad. Deze wijk kent behoorlijk wat problemen, zoals criminaliteit, bendegeweld, en drugsmisbruik. Een deel van de jongeren dat meedoet met ons project komt uit deze wijk. Anderen komen uit Kayelitsha, Nyanga, Kayamandi en Mfuleni – townships rondom Kaapstad.

Veraf

Jongeren die in deze wijken opgroeien hebben over het algemeen weinig met de bijbel. Ook al speelt de kerk en het geloof een belangrijke rol in de samenleving. Mijn collega vertelde dat de jongeren in Bishop Lavis nauwelijks weten wat de bijbel is, wat erin staat, of wat ze ermee moeten. Het is een boek waar hun ouders nog wat mee hebben, maar verder staat het veraf.

Ons doel met dit project is in de eerste plaats om verschillende jongeren bij elkaar te brengen, zodat ze hun levens en verhalen met elkaar kunnen delen. Daarnaast zou het mooi zijn als we de bijbel een heel klein beetje dichterbij kunnen brengen. Omdat we geloven dat de verhalen in de bijbel niet zijn geëindigd toen ze zijn opgeschreven, maar dat die verhalen raken aan de verhalen van deze jonge mensen vandaag.

Contextueel Bijbellezen doet wat de naam zegt: het brengt de hedendaagse context en de verhalen van onze jongeren samen met de oeroude verhalen van toen. Het doet ontdekken dat verhalen doorgaan. En waar verhalen ontdekt en gedeeld worden kunnen verrassende dingen gebeuren.  

Uitwisseling

We gaan dit project ook verbinden aan een korte uitwisseling met een jongerengroep in Nederland. Wanneer ik in juni in Nederland ben voor mijn werkverlof, maak ik in Dordrecht kennis met deze Nederlandse groep. In februari 2020 zullen de groepen elkaar hier in Zuid-Afrika tijdens een weekend ontmoeten.

Omdat de Nederlandse groep in 2020 grotendeels met een heel eigen doel in Zuid-Afrika zal zijn, namelijk het meewerken in een bouwproject, zal de nadruk van het contextueel bijbellezen project vooral bij de groep in Zuid-Afrika liggen.

Voorbereiding

We zitten nu in het voorbereidingstraject, en beginnen in september met de groep in Kaapstad. In juni ben ik eerst in Dordrecht om met de Nederlandse groep eenzelfde proces in het klein te doen.

Later dus zeker meer hierover!

 

P.S. Er zijn nog geen foto’s hiervan natuurlijk, dus ik heb maar weer wat natuurfoto’s bij deze blog gezet. Genomen tijdens een schitterende hike door de bergen bij Stellenbosch, afgelopen zaterdag.

Een verhaal eindigt nooit in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.