Christine keerde na 16 jaar straatleven terug naar geboortedorp

Persoonlijk verhaal

woensdag 5 februari 2020Veel kinderen uit het droge, arme noorden van Oeganda vertrekken naar de hoofdstad Kampala in de hoop op een beter leven. Maar daar vinden ze niet wat ze zoeken. Ze belanden op straat. Kerk in Actie helpt hen om terug te keren naar hun geboortestreek en daar een nieuw leven op te bouwen, zoals Christine.

Christine is opgegroeid in een klein dorp in Karamoja, het droge noordoosten van Oeganda. Het leven is er hard, omdat aan alles gebrek is. Door alle problemen is er ook veel huiselijk geweld.

Als Christine tien jaar is, wordt ze door haar ouders op straat gezet. Ze besluit naar de grote stad Kampala te gaan: een lange reis van twee dagen met de bus. Christine hoopt hier een beter leven te krijgen, maar dat blijkt niet zo makkelijk als gedacht. Ze belandt op straat en leert een man kennen met wie ze drie kinderen krijgt. Maar op een kwade dag laat deze man haar in de steek. Christine blijft alleen achter met haar kinderen van 1, 4 en 6 jaar oud. Ze houden zich in leven door te bedelen tussen de auto's die 's morgens en 's avonds in de file staan. Slapen doen ze op de veranda van een supermarkt.

Maar dan wordt Christine benaderd door een sociaal werkster. Die weet haar over te halen om naar een opvangcentrum te komen, zodat ze haar leven op straat kan beëindigen. Christine blijft drie maanden in het centrum, waar ze zich na zestien jaar straatleven voorbereidt op een terugkeer naar haar geboortedorp.

Daar woont ze inmiddels alweer een tijdje. Ze is erg blij dat ze de stap om terug te gaan genomen heeft. Christine is van plan om een eigen sieradenbedrijfje te beginnen. Zo kan ze haar eigen geld verdienen. En met dat geld kan ze beter voor haar kinderen zorgen en ze ook naar school sturen. Voor het eerst in 26 jaar lacht het leven haar toe.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.