Heilige kinderen maken heilig brood

Blog

vrijdag 14 februari 2020Je stelt je van alles voor van een reis naar Ethiopië. Weken van te voren lees je alles wat je maar kunt vinden over het land, maak je kennis met je reisgenoten en zorg je dat je alles koopt en inpakt dat nodig is voor onderweg. Je zoekt naar een kaart van het land, kijkt op de site van Kerk in Actie wat ze er nu precies doen en dan is het opeens zover en kom je via een tussenlanding in Istanbul in Addis Ababa aan.

Het is middenin de nacht, maar je ziet de paarse kleuren van de jacaranda, je ruikt de geur van verbrand hout, en na een moment wachten vind je jezelf met dertien anderen terug in een busje dat bijna door zijn voegen zakt van de bagage en de mensen. Je stelt je van alles voor van een reis naar Ethiopië en dit hoort er wel zo ongeveer bij.

Wat je je niet kunt voorstellen van zo’n reis is wat je ontdekt als je met je voeten in de spreekwoordelijke klei komt te staan. Als je na een geweldige ontvangst op het hoofdkantoor van ICCO, een partnerorganisatie van Kerk in Actie, in de middag aankomt bij een project van de Lutherse gemeente Mekane Yesus (“zegen van /voor/door Jezus”).

In iets dat lijkt op een zorgboerderij worden zo’n 400 kinderen opgevangen die een verstandelijke beperking hebben. Hen wordt, voor zover dat mogelijk is, een vak geleerd om later ook in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Het zijn stuk voor stuk prachtige kinderen waar de kerk Mekane Yesus voor zorgt. Ze stralen blijdschap uit, verlegenheid ook, nieuwsgierigheid. Een soort bijzondere heiligheid.

En zonder dat je het doorhebt, sta je dan opeens na de meubelmakerij voor de bakkerij. Een bakkerij waar een klein, onooglijk bordje voor hangt: “hostiebakkerij”. En dan ontdek je dat deze heilige kinderen het heilige brood maken dat in de vieringen van de Lutherse Kerk wordt gebruikt. Christus schenkt zichzelf in het gebroken brood en heilige kinderen maken het heilige brood.

Kijk, en dat bedenk je dus niet als je je weken van te voren inschrijft voor de Kerk in Actiereis naar Ethiopië. Maar dat ontdek je door er te zijn. Ik ben benieuwd naar wat voor moois ons nog meer te wachten staat.

Rianne

Heilige kinderen maken heilig brood in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.